22. června 2015 23:00

Žralokonádo a spol.: 5 nejdivnějších zápletek existujících filmů

Mají hollywoodští scenáristé barvitější fantazii než vy?

Uvíznout ve výtahu není žádná sranda. Hrdinům hororu Ďábel, který můžete v úterý od 22.40 sledovat na Prima COOL, však celou tuto šlamastiku osladí skutečnost, že jeden z nich je... samotný Satanáš. I když to zní jako parodie, Ďábel se snaží své diváky strašit vcelku povedeně (65 % na ČSFD). Podobně absurdní náměty, zřejmě vymyšlené v šíleném záchvatu fantazie a/nebo v drogovém rauši, však v Hollywoodu nejsou žádnou novinkou. Vzpomněli jsme na patero dalších, kterým – ať už to bylo dobře, nebo špatně – filmaři prostě neodolali.

Intimní tajemství

Premisa: Žena, která má zubatou vagínu

Taky jste se teď ošili? Mýtus čelistí schovaných uvnitř ženského klína rozhodně není výmyslem Intimního tajemství z roku 2007. Tzv. vagina dentata se naopak v historii objevovala po staletí. Intimní tajemství přesto její režisér natočil dle vlastního scénáře a věru jde o látku, u které by se psychoanalytik mocně zapotil...

Jedna věc totiž je o mýtech číst. A docela jiná je na plátně pozorovat nebožáka, kterému byla právě uhryznuta jeho chlouba. Teprve poté si nebohý divák, čerstvě těhotný vydatnou noční můrou, zaťuká na čelo a dojde k tomu, že ne každý mýtus přece musí nutně být natočen a ukázán.

Sharknado

Premisa: Tornádo plné žraloků se sneslo na Los Angeles

Tornádo. Se žraloky. Aha.

Koho může napadnout něco podobného? Přece malé studio Asylum, které si na realizaci co nejdebilnějších filmových námětů doslova postavilo živnost – jiným filmem identických filmařů je neméně slavný opus Megažralok vs. Obří chobotnice. A výčet by mohl pokračovat.

Sharknado (v české verzi rovněž známé pod geniálním názvem Žralokonádo) má tedy jisté polehčující okolnosti – bylo tvořeno *nachvál* špatně. Filmu to ale pomůže pramálo. Pokud se totiž chováte jako hovado a přiznáte při tom "Jo, jsem hovado", vaše uznání toho na výsledném dojmu mnoho nezmění.

Ďáblíci

Premisa: Matthew McConaughey je jediný neliliput z rodiny liliputů, jehož (normální) žena čeká dítě a oba se obávají, že půjde o liliputa

Ještě předtím, než se McConaughey stal nejoblíbenějším hercem lidských dějin, točil tento blonďatý jinoch celou řádku filmových obludností. Jeho Ďáblíci však ze všech nejvíc zaslouží zamknout do černé, třinácté komnaty.

Ďáblíci jsou něčím tak zrůdným, že být film jen o trochu známější, v křížové výpravě za zničením všech jeho kopií by konečně stmelil celé lidstvo. Pro běžné diváky je tu příliš mnoho liliputů a naopak liliputy mezi diváky musí hanit celý výchozí bod zápletky. K tomu ta unylá snaha o komedii. To jediné, co film trochu zachraňuje, je přítomnost mladého Petera Dinklage v roli jednoho z mrňousů.

The Room

Premisa: Milostný trojúhelník, obchody s drogami, sebevražda, volejbal na střeše...

Žádný seznam divných a/nebo špatných filmů se neobejde bez The Room. Důvod je prostý, The Room je otřesně, ale až neuvěřitelně špatně natočený. Základní premisa je tentokrát vlastě jednoduchá – je to však realizace, co z ní tvoří zážitek jako z vnějšího vesmíru, metamorfujíc prostou lovestory do simulace toho, jak se asi při pohledu na filmy musejí cítit ufouni.

V půdorysu je The Room zřejmě příběh o milostném trojúhelníku, který pro své účastníky skončí špatně. Těžko vlastně říct. Zatímco Sharkando natočili filmaři záměrně špatně (ale co si budeme nalhávat, moc jiných možností jeho tvůrci neměli), The Room naopak natočil někdo, kdo měl za to, že vytváří mistrovské dílo – ale ve výsledku vznikla nevídaná zrůdnost.

Lidská stonožka

Premisa: Šílený vědec přioperuje ústa svých (živých) obětí k řitním otvorům jiných (živých) obětí, protože proč sakra ne?

Tenhle nechutný horor raději nebudeme dále rozmazávat. Stačí zopakovat, že v něm jde – jednoduše řečeno – o opakované trávení cizích exkrementů a mučení jak filmových postav, tak i diváků. Přitom se celá série dočkala už tří dílů, jasného to znaku blížícího se Ragnaroku. Díky Lidské stonožce má genocida konečně svůj dokonalý filmový ekvivalent!

Ještěže ne všechny mišmaše musejí být podobně nepovedené. K těm lepším určitě patří výtah s Ďáblem, který se na COOLu rozjede ve 22.40.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný