18. června 2015 06:00

Zranění v progamingu: V Koreji se operují svaly!

Myslíte si, že jste hardcore gameři? No... nejste.

O tom, zda je progaming „opravdový“ sport či ne, se již horlivě debatuje delší dobu a názory se různí. Kde ovšem mají jasno, je Jižní Korea.

Tato země je v celém odvětví v podstatě průkopníkem a profesionální hráči, zejména ti věnující se populární hře StarCraft, jsou zde považováni za celebrity. Soutěžnímu hernímu odvětví zde mají věnované celé televizní kanály a podporuje ho dokonce i vláda. Za nálepku „hráč“ se tu rozhodně stydět nemusíte.

Profesionální atletický svět zde dohnali ale i v další, již ne tak lichotivé skutečnosti – zranění z přemíry námahy. Své o tom může vyprávět úspěšný hráč StarCraftu Kang "H.O.T-Forever" Doh Gyung. Mimo bezpočtu herních trofejí, které za svou kariéru nastřádal, si jako „odměnu“ odnesl i velikou jizvu, která zdobí téměř celou jeho ruku od ramene až po předloktí. Opakované namáhání izolované skupiny svalů mu přivodilo zranění, které se neobešlo bez operace, pokud by ještě někdy chtěl hrát.

„Je to jako odznak cti,“ říká o své jizvě samotný hráč. Celou operaci samozřejmě uhradil jeho tým, jehož barvy hájí. Někdo by mohl namítnout, že zde progamingový průmysl dosáhl nebezpečného bodu, kdy si amatéři i profesionálové ničí svá těla. Kang to ale vidí jinak: „Jsou to sportovci a zranění k tomu zkrátka patří,“ namítá a jeden z jeho kolegů přidává i další argument: "Pokud bychom se zeptali vítězných maratonců, taky by nás nepřekvapilo, že mají problémy s koleny a operace fotbalistů jsou na denním pořádku. Věřím, že progaming má opravdový potenciál být považován za plnohodnotný sport, i když ne tolik ve fyzickém měřítku. Stává se z něj pomalu mentální sport, jakým jsou například šachy,“ dodává Kang.

Progaming neboli e-sport je zkrátka fenomén dnešní doby a korejské fanynky po hráčích šílí stejně, jako po hudebních hvězdách nebo zmíněných fotbalistech. A zranění jsou prostě součástí sportovního světa. Profesionální hráči spolu bydlí a trénují v domech svých „zaměstnavatelů“, kde se o ně stará celá řada lidí od manažerů až po kuchaře. Možná přijde čas, kdy pojem týmový doktor nebude jen výsadou fyzických sportů.

Lukáš VolfeSuba.eu

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný