8. dubna 2015 16:00

Ledový masakr: Kdo sejmul 9 nebohých horalů, se dozvíte večer na COOLu

Pondělní Záhada Hory mrtvých je založená na skutečném incidentu. Ten je však ještě děsivější než film sám!

Ať už se v nočních hodinách 2. února 1959 na Uralu stalo cokoliv, dodnes výsledky zdejších události jitří lidskou představivost. Na úbočí zdejší Mrtvé hory totiž zemřelo devět členů turistické výpravy vedené Igorem Djatlovovem. Problém byl v tom, že jejich skon působil vskutku bizarně – když na místo výpravy dorazili záchranáři, zjistili, že byl stan výpravy rozerván zevnitř, těla turistů jsou nahá, a ačkoliv na nich nebyly vidět známky boje, měli rozražené lebky, vnitřní zranění a jednomu z nich chyběl jazyk. Třešničkou na dortu byla podivná oranžová barva těl. Brzy se vyrojily i zvěsti o nedalekém pozorování podivných nočních světel.

Nešťastná Djatlovova výprava se tak právem stala tématem řady konspiračních teoretiků, ale i filmařů. V pondělí ve 22.45 tak budete moct sledovat hororově nadpřirozenou interpretaci Djatlovovy výpravy ve filmu Záhada Hory mrtvých.

Pro ty z vás, které však zajímá jiné než vědeckofantastické (vlastně spíše fantastické) vysvětlení události, tu máme nejpravděpodobnější vysvětlení, které je samozřejmě zakotvené v naší nudné realitě...

Střežte se laviny!

Co mohlo členy výpravy tak vyděsit, že nazí (nebo skoro nazí) rozervali svůj vlastní stan, nechali v něm zásoby a utekli do mrazivé krajiny? A co je tak zřídilo posléze?

Ačkoliv nelze vyloučit ufouny ani zombies, oficiální vysvětlení jménem "lavina" zní překvapivě korektně.

Pitva provedená sovětskými vyšetřovateli prokázala, že příčinou smrti bylo podchlazení, nikoliv zranění samotná. Lavina mohla poškodit stan, členové výpravy se pak dali na hysterický útěk. Co ale se zraněními, prapodivným opálením a chybějícím jazykem?

Na co se často zapomíná, je skutečnost, že záchranáři do oblasti dorazili až skoro měsíc po incidentu – dost dlouho na to, aby nahá těla doznala obskurního opálení a místní zvěř ohlodala nejměkčí části zmražených ostatků...

Armádní test?

Zkazky o pozorování UFO kolem Mrtvé hory nebo údajné naměření radioaktivity naopak vysvětlit nelze. Tyto skutečnosti ale nebyly součástí původní zprávy a kolem případu se vyrojily až postupně se zájmem ufologů.

Vojenský incident je druhé možné vysvětlení, dost možná souvisí i s lavinou samotnou. Sovětské vojsko údajně v oblasti testovalo padákové miny a jedna – snad radioaktivního charakteru – mohla dost dobře dopadnout i poblíž skupiny. V roce 1959 se ostatně atomovky testovaly v atmosféře jedna radost.

Skutečně prokazatelného vysvětlení se asi nikdy nedočkáme, ale z toho, jak konspirační teoretici zacházejí s realitou, je vidět, že se snaží historku vyšroubovat do maximální divokosti. Mírná manipulace s incidentem, která hraje do karet hororové představivosti, pramení třeba i z nesprávného překladu skály, na jejímž úbočí členové výpravy zemřeli.

Název Mrtvá hora (v mansijštině, jazyku místního kmene Kholat Syakhl) je ufology často překládán jako Hora mrtvých. Tedy v návaznosti na oběti incidentu, ale rovněž se snahou dát místu fantastické zasazení do domorodé mytologie. Mansijové ale horu pojmenovali tak, jak ji pojmenovali, protože na ní nebylo co lovit – mrtvá, ve smyslu "nic k vidění". Slovo Kholat v jejich jazyce znamená nejen mrtvý stav, ale i skrovnost.

Kdo by si ale kazil dobrou historku přílišnou realitou, což? Teď když víte, že to nejhorší, co vám na horách hrozí, je lavina nebo bombardování vlastní armádou, si v klidu můžete užít fantasmagorickou Záhadu Hory mrtvých. Na COOLu už v pondělí večer ve 22.45!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný