30. září 2015 10:00

3 důvody, proč musíte vidět horolezecké drama Everest

Vyšlápněte si do… náruče smrti?

Vylézt na nejvyšší horu světa byla, je a vždycky bude fuška. Plnění tohohle snu má docela vysokou úmrtnost, jak ale tušíte, zase tolik lidí to neodradí. Kdy se to ukázalo nejbolestivěji? Rozhodně v roce 1996, kdy se na Everest vydalo hned několik expedic a nedopadlo to s nimi vůbec dobře. Právě tyhle události mapuje nový film Everest Baltasara Kormákura. A vězte, že je mapuje velmi zdařile.

1) Vtahující příběh

Everest patří mezi dramata, která prostě chytnou a nepustí. Při výstupu budete všem hrdinům fandit jako o život, protože se povedlo jejich představení i vykreslení motivací, a jakmile se jim začnou dít ošklivé věci, kdekomu se lehce rozklepou kolena. O napětí tak vážně není nouze, což je u vysokohorského filmu víceméně základ.

2) Budete tápat, kdo přežije

Pokud si před návštěvou kina zjistíte, kdo osudné události přežil a kdo ne, samozřejmě vás nic moc nepřekvapí. Pokud ale tomuhle nutkání odoláte, čeká vás strhující a málokdy předvídatelné drcení smyslů, které má hodně daleko k hollywoodské pohádce. Na rozdíl od jiných horolezeckých snímků tu totiž nefunguje zázračné překonávání vyčerpání a nikdo neprovádí zázračné skoky se zasekáváním cepínů. Milovníci „realistických filmů“ si tak určitě přijdou na své.

3) Vizuální nádhera

Ano, Everest vypadá nádherně. Uvidíte to ihned, režiséra nicméně šlechtí, že cpe místo krajinek do popředí jednotlivé postavy. Epické oblety kolem jsou tu tak nějak mimoděk a jen dokreslují vítěznou, nebo naopak depresivní atmosféru. Takže ideální rovnováha, kterou by mohla adoptovat většina drahých hollywoodských blockbusterů.

Už jste na Everestu byli? Tak se podělte o dojmy. V opačném případě dejte v diskuzi vědět, jestli se na něj vůbec chystáte.

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky film Mount Everest

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný