19. října 2015 14:00

3 nejděsivější horory, o kterých jste nikdy neslyšeli

Filmy, které měly zůstat utajeny.

Kruh, Mlha nebo Saw – to vše jsou hororové filmy, které všichni příznivci žánru dobře znají. Jejich úspěch byl ale daný jak kvalitou, tak i reklamní kampaní. Ne všechny filmy měly takové štěstí. Jedním z nich je i komorní horůrek Díra, který se představí na Prima COOL v úterý ve 23.25. Přichází od prověřeného, avšak již poněkud staršího režiséra Joea Danta, tvůrce kultovních Gremlins. A právě proto zdejší story o nalezení tajemné, bezedné díry do sklepa dýchá 80. lety. V paměti byste ale tenhle biják hledali marně – Díra se tak řadí mezi horory, které v posledních letech zůstaly trestuhodně neznámé. Třeba jako...

Pontypool

Když ve středověku došlo na morovou epidemii, nikdo si nedovedl představit, že za nemocí stojí mikroskopické organismy přenášené blechami. Dnes už mikrobiologii chápeme dobře, ale co když bude příští "černá smrt" podobně cizí a nepochopitelná i z našeho hlediska? Co když se bude šířit... docela nečekaně?

Tak zní premisa nenápadného hororu Pontypool, který je ze svého popisu vlastně běžným zombie flákem – tentokrát ale pozorujeme vznik epidemie z rozhlasového studia, do něhož chodí stále podivnější, nevysvětlitelné zprávy o chování místních obyvatel...

Za epidemií násilí a brutálního chování však tentokrát nemůže virus ani prokletí, nýbrž "lingvistický virus", který se na způsob počítačového viru šíří lidskou řečí. Jakmile zaslechnete pár konkrétních výrazů, začnete si je mumlat pro sebe a jste v tom. Zní to obskurně, právě kvůli nezemskému nápadu je však Pontypool úžasně originální a děsivý!

Podivní

I tenhle biják, který navzdory velkofilmové produkci v roce 2010 prosvištěl éterem, se zaměřuje na variaci zombie apokalypsy. A rovněž tentokrát za nemoc nemůže virus šířený kousancem. V Podivných totiž lidské chování postupně ovlivnil utajený únik chemikálie, po níž se u lidí projevuje sebevražedné nebo vražedné chování.

Namísto města zombíků si tak představte, že se ocitnete ve městě plném vrahů ze slasherů. Nejde o anonymní, zvířecí hordu – stále zvládají mluvit, komunikovat, a co hůře, stále zvládají i plánovat vypečené pasti, na které by se zombíci nikdy nezmohli.

Velkým rizikem tu navíc nejsou jenom šílenci, ale i armáda, která situaci překvapivě solidně zvládá, leč vše pragmaticky řeší likvidací čehokoliv, co nemá uniformu. Pokud tedy budete mít štěstí, nenakazíte se a uniknete svým šíleným sousedům, nejspíše vás stejně popraví "záchranná mise". Lahoda.

The Divide

New York je zasažen atomovou bombou, tím se ale zápletka brutální sondy do života přeživších teprve rozbíhá. Na rozdíl od postapokalypsy ve stylu Živých mrtvých totiž přeživší v The Divide tráví (skoro) veškerý čas v podzemním bunkru – a řeší, jak se odtud dostat, i jak se vlastně vyrovnat s koncem starého světa.

Zní to jako psychologický blábol, díky vnikající radiaci a postupné změně chování se však z Divide vyloupne cosi mezi postapo, slasherem a analýzou rozpadu společnost. Z původních prodavačů, mamin v domácnosti i pouličních sígrů se pod vlivem radiace i ponorkové nemoci stávají monstra v lidské kůži, která tyranizují lidi kolem až do zrůdné dystopie.

K tomu si lze navíc přičíst nejasné, komplikované náznaky, proč vlastně na zničení New Yorku došlo. Výsledkem je zmatení, kterého dosáhne jenom výjimečný snímek. Tenhle nenápadný film, v němž se navíc Peter z Hrdinů (tedy Milo Ventimiglia) změní v brutální svini, je tedy něco jako Pán much ve světě Falloutu!

Máte i vy nějaké tipy na neznámé horory? Podělte se o ně v diskuzi! A možná mezi ně v úterý ve 23.25 zařadíte i Díru.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný