29. října 2015 12:00

4 nejlepší pokračování Hvězdné brány

Co se dělo po SG-1 a Atlantidě?

Je tomu už devět let, co začalo vysílání poslední řady našeho věčného evergreenu na Prima COOL, seriálu Hvězdná brána. I když se SG-1 dočkala dvou navazujících seriálů, již více jak čtyři roky leží značka ladem. Zcela prosta nových příběhů však není - naštěstí jsou totiž k dispozici knihy! Byť je nalezení daných románů v české verzi většinou nadlidským výkonem (fanoušci si je tak musí v angličtině pořizovat z ciziny), ti nejvěrnější milovníci Hvězdné brány díky nim mohou klidně spát s vědomím, že seriálový svět stále žije. A pro ty ostatní přinášíme alespoň výtažek čtveřice nejzajímavějších zápletek.

Moebius Squared

Nikoliv na konec seriálu, nýbrž na epizodu Moebius z konce 8. řady příběhů SG-1 navazuje román Moebius Squared. Věrní diváci si jistě pamatují, že díl končil revolucí ve starověkém Egyptě vedenou SG-1. Seriál předpokládal, že zde tyto alternativní verzi týmu dožily své životy - v Moebius Squared se ale ukáže, že jim plány narušila návštěva z budoucnosti.

Poté, co se totiž skupinka renegádských Tok’rů zmocní stroje času, je Mitchellova SG-1 vyslána za nimi. Všichni se tak ocitnou zpátky ve starověku a výsledkem je dobrodružství, které by jinak platilo za jeden z nejlepších dílů seriálu.

Roswell

Jak napovídá název, i Roswell je klasickým příběhem o cestování v čase, v němž se spojuje svět Hvězdné brány a mytologie kolem Roswellského incidentu z konce 40. let. Hlavními hrdiny je i tentokrát tým SG-1, který se dostane zpátky časem a musí tu s pomocí nového Asgarda čelit nenadálé hrozbě goa’uldské invaze na Zemi...

Roswell především vystihuje komediální, obětavou a kamarádskou povahu členů SG-1. Spousta románů umí napsat dobrý dobrodružný příběh, ale jenom Roswell na chlup přesně vystihuje mezilidské vztahy postav týmu SG-1.

Stargate Atlantis: Homecoming

Pojďme však konečně k tomu, jak je to s oněmi příběhy po završení seriálů. S koncem vysílání Stargate Atlantis se světa Hvězdné brány ujalo nakladatelství Fandemonium, které produkuje celý svazek navazujících knih.

Úroveň je mnohdy kolísavá, kdo chce však se čtení nových dobrodružství začít, lze mu doporučit úvodní román Homecoming od Jo Graham a Melissy Scott. Příběh popisuje návrat Atlantis zpátky do galaxie Pegasus, v níž se po dobu, kdy bylo město zaparkováno na Zemi, začali sjednocovat jednotlivé úly Wraithů. Není to žádný kandidát na Nobelovu cenu za literaturu, jakožto knižní verze 6. řady však Homecoming příběh nakopává solidně.

Stargate: Rebellion

Závěrem je nutno připomenout i jedinečnou knižní sérii pro opravdové fajnšmekry Hvězdné brány. Seriálová Hvězdná brána totiž není jediným pokračováním původního filmu Ronalda Emmericha s Kurtem Russellem - ten původně svůj film plánoval jako první díl trilogie, a když na tento plán nedošlo, na filmovou story navázala alespoň knižní verze. Díky tomu, že vznikla ještě před počátkem seriálu, je její verze události notně odlišná a převelice zajímavá.

Prvním dílem v ní je právě Rebellion od Billa McCaye. Americká armáda se zde vrací zpátky na Abydos a tentokrát s více vojáky. Jak už to chodí, spojenecká pomoc se podobá spíše okupaci, pozemská kolonie navíc k těžbě zdejší rudy využívá Abydosany jako levnou pracovní sílu. Promrhané osvobození Abydosu z filmu znechutí i členy původní mise, situace navíc hrozí katastrofou, protože Skaara se rozhodne nové pány vykopat ozbrojeným povstáním podobným tomu původnímu. A do toho se po smrti Ra probudila další členka jeho rasy, Hathor...

Hvězdná brána na Prima COOL momentálně neběží, ale s trochou štěstí se vrátí příští rok!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný