24. září 2015 08:00

4 nejpodivnější horory, které se odehrávají u vody

Kdo se bojí, nesmí do vody.

Tajemná vodní hladina láká hororové režiséry od nepaměti. Doposud ji snad nejlépe zužitkoval Steven Spielberg se svými Čelistmi, davy režisérů se pak od té doby snažily jeho úspěch zopakovat na moři i ve sladkých vodách. Jedním z výsledků jejich snažení je i naše páteční béčko Jezero 2, v němž se objeví smečka aligátorů pochutnávajících si na lidských plavcích. Ani představa útoku krokodlaků však nestojí nejvýše na pomyslném žebříčku těch nejdivnějších hororů od vody. Mrkli jsme, co naopak ano.

Útok z hlubin

Na první pohled je béčko Útok z hlubin (1999) nápadně podobné Čelistem – i zde ostatně jdou lidem po krku, nohách, hlavě i trupu staří dobří žraloci. Jenže namísto na pláži se film odehrává v oceánské laboratoři, která se pomalu potápí po zásahu tropické bouře.

Vědátoři tu pracovali na získání preparátu rapidně zlepšujícího inteligenci a jejich nadřízené nenapadlo nic lepšího, než látku otestovat na podvodních ozubencích! V Útoku z hlubin se tak nekonečně krásnou Saffron Burrows snaží žraloci zlikvidovat způsobem nikoliv nepodobným třebas tomu z Vetřelce. Jediný rozdíl je v tom, že to tu trochu víc čvachtá.

Koule

Tak trochu perverzně zní i další vybraný snímek. Moře v něm tentokrát figuruje jako místo, kde vědátoři zničehonic objeví fascinující anomálii – dokonalou kouli čekající na dně na své objevitele! Co se ukrývá uvnitř, je velkou záhadou. Brzy se však výzkumnému týmu na dně moře začnou zjevovat jejich nejtemnější noční můry, které posléze přecházejí do reality...

Koule se svého času kryla tvrzením, že jde o psychologický horor. Inu, částečně je to pravda – to pak lze označit za psychologický horor i Krotitele duchů. I v něm totiž finální potvora nese zjev něčí fantazie. Byť tak snímek nápadně zestárl, minimálně první hromsky tajemná polovina stále disponuje velmi dobrou atmosférou. A v druhé se toho navíc děje a odhalí tolik, že aspoň nehrozí, že by to diváka uspalo.

Dagon

Hororová monstra z pera H. P. Lovecrafta, mimo jiné autora démonické bytosti Cthulhu, svým způsobem dobyla svět. Jejich deriváty jsou k nalezení v celé baterii filmů (namátkou třebas v Hellboyovi) i her (příkladem za všechny je série Mass Effect). Jenže adaptace samotných původních lovecraftových románů stále ne a ne uspět. Ultralevný Dagon o trosečnících, kteří ztroskotají u jedné netradiční vísky, je jednou z výjimek z pravidla.

Španělský snímek na motivy Lovecraftovy povídky disponuje mistrovými klasickými běsy: staré město plné fanatiků, uctívání démonů starších než samotná Země i tajemnou nesmrtelnou obludou schovanou kdesi v moři. I když je Dagon tak amatérský, až to bolí, takovýhle horor jen tak nespatříte!

Propast

Jeden z nejvíce nenápadných filmů Jamese Camerona je náš oblíbený miláček. Propast není tradiční horor – po většinu stopáže byste to však nepoznali. Cameron film o skupině podmořských vědců a vojáků, kteří mají zachránit atomovky z havarované ponorky a objeví při tom tajemná svítící stvoření, totiž natočil jako cosi mezi Star Trekem a Vetřelci.

Idealisté z řad vědců se brzy střetnou s vojáky, kteří jako by přiletěli z LV-426, zatímco na souši krize vyvolaná ztracením ponorky hrozí atomovou válkou. A pak jsou tu magická stvoření z oceánského dna. Propast dlouho dělá, že hlavní obludy jsou tam dole, nakonec však otočí a vyjeví, že bestiemi tu jsou naopak lidé. A to je vlastně cosi, jako kdyby se na konci Čelistí ukázalo, že se žralok vlastně chtěl jen kamarádit.

Chtějí se i aligátoři z Jezera 2 pouze seznámit? Nesázeli bychom na to. Proč to ale nezjistit na vlastní bulvy v pátek ve 22.10 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný