22. července 2015 15:20

6 případů, kdy Simpsonovi ukázali vědě prostředníček

Je to sice jen animák, ale…

I když si logika a fyzika v Simpsonových často berou dovolenou, aby uvolnily místo tomu podstatnému – komice – občas je nejlepším způsobem popularizace vědy právě hnidopišské vypíchnutí malicherných nepřesností! Svezte se proto s námi do Springfieldu a zjistěte, jak je to s několikerem vybraných příkladů od fyziky po chemii. Jak se totiž zdá, ani v téhle rodince se vždy nedodržují přírodní zákony…

Pan Burns je lehčí než solární plachetnice

Po zatčení pana Burnse ke zdi přirazí nejen proud vody, ale i proud fotonů vyšlý z blesku policejního fotoaparátu. Aby na něco podobného došlo i ve skutečnosti, musel by se pan Burns sestávat z velmi reflexní látky a musel by mít prakticky zanedbatelnou hmotnost. Jediným možným vysvětlením je, že pan Burns je elementál!

Periodická tabulka má jen 16 prvků namísto 118 (druhá to ale vynahrazuje)

Důsledek ekonomických škrtů tvrdě dopadl i na kvalitu výuky chemie. Ale pozor, vše dohání konkurenční springfieldská škola, jejíž periodická tabulka nabízí prvků rovnou 250! Teoreticky to možné je, nové prvky mohou krátkodobě vznikat v urychlovačích. Prakticky by to ale znamenalo, že má Springfield nejvyšší hustotu laureátů Nobelovy ceny za fyziku na světě.

Skinnerova fyzička vydá za pět lidí

Ředitel Skinner zachycený na kontejneru se snaží využít moment hybnosti ku svému prospěchu. Bylo by však potřeba kolem pěti osob, aby podle fyzika Alejandra Garcie při stejné rychlosti s kontejnerem pohnuli.

Homerova a Bartova hlava se ve vesmíru chovají jako balónky

Když šířící se počítačový virus Y2K přiměje lidstvo opustit Zemi, Bart a Homer se ocitnou na palubě genocidního raketoplánu mířícího do slunce. Ve snaze zachránit se se katapultují... a posléze jejich hlavy mimo obrat puknou jako pouťové balónky.

Chápeme, že asi ne každý chtěl pozorovat akurátnější reakci vařících se tělních tekutin vlivem absence tlaku, popřípadě kreslené postavičky v plamenech kvůli blízkosti ke Slunci. Ale chyba je pořád chyba!

Evoluční znělka neukazuje Homera jako dinosaura

Cokoliv, co vměstná miliardu let evoluce života na Zemi do 70 vteřin tak, jak to učinila slavná "evoluční" variace znělky Simpsonů, musí učinit jisté kompromisy. A Simpsonovi vlastně ani netvrdili, že je Homerův zdejší avatar dinosaurus. Přesto nelze než popíchnout mýtus, že se Homer v kultovním segmentu nepřerodí v poddruh dinosaurů, nýbrž poddruh synapsida známého jako Dimetrodon. Ten žil zhruba 40 milionů let před příchodem dinosaurů, a ač se vyznačoval nápadnou hřbetní plachtou, měl více společného se savci než s plazi.

Líza se ohledně Coriolisovy síly mýlí

Hlavní důvod, proč se Simpsonovi vydali na výlet do Austrálie, bylo odhalit, jestli tu voda teče po směru hodinových ručiček, jak tvrdila Líza. Za změnu oproti Springfieldu podle ní může Coriolisova síla plynoucí ze zemské rotace. I když má síla vliv například na směr otáčení hurikánů, pro malé předměty je ve skutečnosti její efekt zanedbatelný.

Pro jednou tedy měl fakticky pravdu Bart!

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný