9. července 2015 13:43

6 zvláštních filmů, které se odehrávají v reálném čase

I hodina může změnit váš život. Alespoň ve filmu...

Minisérie 24 hodin: Dnes neumírej pokračuje v pátek večer další napínavou epizodou plnou konspirací, atentátů a šedin Jacka Bauera. Kdo si pamatuje na první řadu 24 hodin, bude z toho možná i naměkko. Zároveň si však pamětníci mohou vybavit, že se kdysi konceptu seriálu vyprávěného v reálném čase, tedy minuta děje = minuta na obrazovce, kdekdo vysmíval. Příklady podobného užití reálného času ve filmu ale ve skutečnosti sahají mnohem dále než ke 24 hodinám. Mrkejte na náš seznam.

V poslední chvíli

Ještě předtím, než televizní diváky poprvé ošálilo 24 hodin, přišel se stejným konceptem reálného odtikávání thriller V poslední chvíli. V tom si hlavní roli střihl krasavec Johnny Depp (v době, kdy byl ještě cool), který je zde nevinnou obětí komplotu, jehož strůjci po něm chtějí, aby během hodiny a půl zabil guvernérku Kalifornie. Jak se z toho vyvleče, nebo nevyvleče, pak snímek stopuje minutu po minutě dalších 86 minut.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Jednu horkou hodinku a půl pak rozebírá i drama Dvanáct rozhněvaných mužů z roku 1957, v němž má tucet soudních porotců rozhodnout o vině či nevině muže, který se jeví jako jasný pachatel. Jeden frajer s tváří Henryho Fondy je však přesvědčen, že čin nespáchal. Co následuje, je detailní a šokantní rozebrání alternativních vysvětlení případu, které by zamotalo hlavu i detektivu Columbovi.

Lola běží o život

Život přítele v ohrožení a jen dvacet minut na záchranu – nikoliv zkopáním zlosynů, nýbrž sehnáním sto tisíc marek! Lola tentokrát trochu podvádí, snímek totiž sice jede relativně real-time, ale onen šibeniční limit zopakuje hned třikrát v různých alternacích. Energický biják Lola běží o život je tak dokonalým videoherním filmem o mechanice save-load vzniklým v době, kdy měl videohry leckdo ještě za Satanův vynález.

Přiznání

"Přátelé" jsou z drtivé většiny lidé, s nimiž určitou část života sdílíte práci, školu nebo bydlení. Jakmile se ale tento společný prvek vytratí, z většiny z nich se vyklubou totální hovádka. Nějak tak by šlo sesumírovat real-time snímek Přiznání, v němž sraz bývalých spolužáků přeruší dívka, kterou možná kdysi znásilnil jeden z nich. 86 minut trvající drama má pak říz jako břitva! Není to navíc naposledy, co se v seznamu setkáváme se filmem režiséra Richarda Linklatera…

Let číslo 93

Události 11. září 2001 budou ještě dlouho strašit západní civilizaci ve věži. A díky vynikajícímu dokudramatu Let číslo 93, které stopuje útok na Světové obchodní centrum, Pentagon a vzpouru na čtvrtém uneseném letounu United 93 takřka minutu po minutě, není ani po letech problém pochopit proč.

Před soumrakem

Režisér Richard Linklater byl v minulém životě zřejmě hodinář, protože téma času hraje podstatnou roli ve více jeho filmech. Ve snímku Před soumrakem však po všech hrůzách našeho přehledu projednou čas využil k dobré náladě. Když se v Paříži omylem setkají dva bývali milenci, strávíme s nimi velmi příjemnou hodinku a půl souvislého povídání, během něhož si projdou všemi fázemi seznamování se až ke sladkému (snad?) bonbónku nakonec. Kdo na konci neměl když ne na krajíčku, tak alespoň úsměv na rtech, ten nemá duši!

24 hodin: Dnes neumírej běží každý pátek ve 20.15 na COOLu.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný