14. října 2015 15:19

7 nejkrutějších mafiánských bossů

Postavy, které milujeme nenávidět.

Svá třísla si ve čtvrtek večer procvičí Jean-Claude Van Damme, ve 22.00 totiž dorazí na COOL s bijákem Probuzená smrt z roku 2004. Představí se tu jako makabrózní řízek Benjamin Archer, který se po zabití své manželky a únosu syna vydá na krvavý balet pomsty. Jeho ultimativním cílem bude zdejší arcizlý mafiánský bosák. A i když obvykle JCVD docela fandíme, tentokrát si stranami úplně jisti nejsme. Mafiáni, tedy alespoň ve světě filmu, s sebou totiž obvykle přinášejí velmi solidní pokoukanou. Ostatně posuďte sami ve výběru sedmera nejlepších!

7) Jabba Hutt (Hvězdné války)

Největší mafián jedné předaleké galaxie sice nezapře inspiraci u klasiků žánru (nápadná je především jeho notná nadváha), Jabba je však našim srdcím přesto notně blízký. Jenom málokterý neřád totiž udržel pod zámkem i frajera typu Hana Sola, a právě Jabba navíc navlékl princezně Leie její slušivé zlaté bikiny...

6) Keyser Söze (Obvyklí podezřelí)

Aniž bychom se pouštěli na tenký led a prozrazovali zápletku, titulní antihrdina bravurního thrilleru Obvyklí podezřelí rozhodně patří mezi mafiánské zloduchy, před nimiž se tají dech. Superpadouch Keyser nejenže si nebere servítky a má pod palcem většinu podsvětí, ale navíc disponuje přímo dokonalými rétorickými a hereckými schopnostmi, díky nimž nikdo vlastně neví, jak Keyser přesně vypadá. Ano, až tak dobře se maskuje. A po většinu filmu platí tahle neznalost i pro samotné diváky!

5) Zé Pequeno (Město bohů)

To klučina Zé z Města bohů naopak na svou image velmi dbá. K čemu by mu ostatně byly peníze z distribuce drog a mnoha vražd, kdyby si jich nemohl ani trochu užít a dát to všem najevo? Ze všech mafiánů v našem seznamu je i proto Zé nejméně fiktivním bossem – je na něm vidět, že si moc vydobyl surovým násilím, přitom mu to ale moc nepálí a styl nahrazuje spíše drahým oblečením než kdovíjakým charismatem. Ano, takhle nějak by vůdce podsvětí ve favelách vypadal ve skutečnosti.

4) Tony Montana (Zjizvená tvář)

První a rozhodně nikoliv poslední zářez Al Pacina v našem seznamu patří jeho kultovnímu kubánského narkomafiánovi Tonymu. Dá se vlastně říct, že je na tom Montana podobně jako výše zmíněný Zé. Tonyho pískoviště, Miami během 80. let, přesto vypadá notně působivěji než slumy Rio de Janeira. Tony navíc sice dostane, co si právem zaslouží, přesto s ním však nelze nesoucítit. Tenhle ignorant a bastard má totiž pořád jakés takés standardy.

3) Tony Soprano (Rodina Sopranů)

Další Tony v seznamu naznačuje, že jsou latinoameričané a italoameričané v Hollywoodu nápadnou obětí diskriminace rolemi mafiózů. Tony Soprano ale rozdával rány a rady v seriálu stanice HBO přece jenom o něco chytřeji než řada jeho kolegů. Navíc přesadil dějiště do současnosti a nespoléhal se jenom na podmanivé, leč archaické kulisy Ameriky 30., 40. nebo 80. let.

2) Michael Corleone (Kmotr)

Druhý Al Pacino, a rovněž i vzácný případ, kdy se v seznamu objevuje dvakrát tentýž film. Uznejte však sami, že si to zrovna snímek Kmotr rozhodně zaslouží. Jeho hlavní (anti)hrdina Michael, tvoříc mafiánského bosse i ve druhém a třetím díle trilogie, se totiž v průběhu zápletky mafiánem a bossem teprve stává. Na jeho postupnou de-naivizaci a klesnutí k vražedným choutkám je však radost pohledět!

1) Don Corleone (Kmotr)

Na nejvyšší trůn ale musí usednout (primárně protože ho zase bolí kolena) jedině don všech donů, jeho magnificence pan Corleone starší. Byť hrál v prvním díle Kmotra Marlon Brando spíše vedlejší postavu, stvořil ikonickou a dodnes nepřekonanou tvář nejmafiánštějšího bosse vůbec. Za to mu patří věčný dík a půl stolu s občerstvením k tomu!

Jak to s těmihle vládci ulic končí, si ale doplňte jinde – třeba ve čtvrtek ve 22.00 na COOLu, kde vás čeká Probuzená smrt!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný