2. července 2014 14:00

Ben Affleck: před kamerou hezoun, za kamerou talent

Tenhle fešák skrývá více než jen sexy úsměv. Zhodnoťte jeho herecké kvality v sobotní Falešné hře od 22:05 na Prima COOL nebo v trháku Pearl Harbor v neděli od 21:30 na Primě. Věděli jste, že také režíruje?

Ještě před deseti lety byl Ben Affleck známý buď jako "ten hezoun z Armageddonu", nebo jako bulvárem propíraný partner Jennifer Lopez.

Dnes se jedná o cenami ověnčeného režiséra, který si vysloužil respekt filmového světa a užívá jednoho z nejstabilnějších manželství Hollywoodu.

S Damonem na celý život

V sobotu 5. 7. ve 22:05 na Prima COOL sledujte film Falešná hra.V neděli 6.7. ve 21:30 uvidíte Bena Afflecka na Primě v hlavní roli snímku Pearl Harbor. Byť je rodákem z Kalifornie, Afflecka nikdo nezná jinak než jako kovaného Bostoňana. Jeho rodina se na druhé pobřeží Spojených států přestěhovala, když byly malému Benjaminovi Géza Affleck-Boldtovi sotva dva roky. Do Kalifornie a Hollywoodu se měl v dospělosti vrátit – v zemitém Bostonu však našel své srdce, a také lásku na celý život.

Řeč samozřejmě není o nikom jiném než o jeho věčném kamarádovi Mattu Damonovi. Dvojice se setkala, když bylo malému Benovi osm (Damon je o dva roky starší) a společně s dalšími kamarády, například budoucím scenáristou Aaronem Stockardem, prošla při dospívání stejnou školou a časem se zamilovala do vize herectví. Nejlepšími přáteli jsou dodnes.

Nečekaný oscarový triumf

Pokud Affleck vyrůstal v "dělnické" rodině, ani jeho první roky mimo mateřské hnízdo nenaznačovaly, že z něj vyroste umělec globálního jména. Ben se tak například po střední škole a hromadě letních brigád na stavbách či po kinech (samozřejmě společně s Damonem) dostal na státní univerzitu, jenom aby odtud utekl za svou holkou na jinou univerzitu. Po několika měsících hýřivého života však dostal kopačky a navíc si zlomil kyčli.

S čistým štítem se přestěhoval do Los Angeles a rok a půl zde studoval orientalistiku. Ze školy zmizel, když jeden z jeho profesorů tvůrčího psaní zesměšnil jeho autorský námět na film. O mnoho let později z toho námětu vznikl Dobrý Will Hunting, tedy snímek, za nějž byl s Damonem oceněn Oscarem za nejlepší původní scénář a hromadou dalších cen.

Více než jen celebritka?

Ačkoliv Affleck hrál už v několika předešlých filmech a seriálech, Dobrý Will Hunting z něj a Damona udělal přes noc hvězdy. Jenom o rok později se ocitl po boku Bruce Willise v Armageddonu, v roce 2000 pokračovala jeho práce s Kevinem Smithem na unikum filmech Dogma a Jay a mlčenlivý Bov vrací úder, rok na to se objevil v Pearl Harboru. Zdálo se, že Affleck zvládá vyjít vstříc jak hollywoodsky undergroundovým bláznům jako Kevin Smith, tak prodat megalomanský blockbuster.

Pak však na několik let přišlo ochlazení. S průměrnými Nejhoršími obavami a podprůměrným Daredevilem, nemluvě o šíleném Gigli (česky Láska s rizikem) šla jeho kariéra do kytek. Médii propíraný románek s JLo vše jenom korunoval. Affleck najednou nebyl vidět odjinud než ze stránek bulvárů.

Zázrak za kamerou

Vše se začalo měnit s rokem 2005. Affleck dal pár let předtím JLo kopačky (před ní chodil i s Gwyneth Paltrow) a oženil se s Jennifer Gardner, s níž se seznámil při natáčení Daredevilla. Do dnešních dnů jsou spolu, mají tři děti a snaží se plánovat své role tak, aby byl jeden vždy doma, zatímco druhý pracuje.

Tou dobou rovněž Affleck začal debutově režírovat snímek Gone, Baby, Gone. Syrová kriminálka z jeho milovaného Bostonu všem vyrazila dech svou vynikající atmosférou a jistým vedením. Od té doby Affleck v roli filmaře natočil rovněž povedenou gangsterku Město a špionážní thriller říznutý satirou Argo.

Uvidíme, jak dlouho jeho současná dráha vydrží. Nejnověji si má zahrát Batmana v chystaném snímku s pracovním názvem Batman vs. Superman. Naposledy, když Ben vstoupil do řečiště superhrdinských filmů, skončilo to slabým Daredevilem. Na druhou stranu, z jeho tragického natáčení si odnesl alespoň manželství s Jennifer Gardner.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný