10. května 2013 21:30

Čtyři nejhustější policejní akce

Čím si lépe okořenit nedělní akčňák 16 bloků, než zjištěním, že realita je šílenější fikce.

Prima COOL v neděli od 20.00 promítá policejní akčňák 16 bloků, v němž stárnoucí Bruce Willis s knírem á la německá pornohvězda 80. let musí transportovat klíčového svědka přes... 16 bloků ulic plných nebezpečí, nepřátel a násilí.

Vyzkoušejte si náš Bruce kvíz!

Že se takové věci obvykle nedějí? Že jde jen o výplod scenáristovy fantazie? Omyl!

Vybrali jsme pro vás z análů čtyři policejní akce, které jsou tak ujeté, že vedle nich zápletka 16 bloků vypadá jako procedura na úrovni pokuty za parkování.

4) Sniper strefil sebevraha

(Columbus, 1992) U odstřelovačů se obvykle očekává, že někoho zdálky zabijí, nikoliv že mu zachrání život. Jenže přesně to se stalo v případě sebevraha Douglase Conleyho. Sedíc na židličce na trávníku vedle svého domu odmítal jakékoliv výzvy policie k tlachání. A tak dostal Michael Plumb, odstřelovač jednotky SWAT, zelenou k tomu vystřelit mu pistoli z ruky. Cílem byl krátký revolver, jehož největší částí byla rukojeť, vzdálený jen pár centimetrů od oběti. Plumb střílel na vzdálenost 60 metrů... a úspěšně zasáhl titěrný bubínkový zásobník, zachraňujíc tak Conleyho život.

3) Honička ukradeného tanku

(San Diego, 1995) Známe to z chystaného Rychle a zběsile i z Grand Theft Auto. Ale vážně, v roce 1995 došlo na policejní pronásledování ukradeného armádního tanku, odcizeného z armádního skladu jistým Shawnem Nelsonem. Se svým šedesátitunovým ocelovým kamarádem se hned jal bořit město. Pouliční značky, vozidla, sem tam nějaký přívěs nebo dům, nic nebylo uchráněno. Policie ho po celou dobu pronásledovala hromadou, hromadou houkajících vozidel. Jenže střelba z pistolí nebo pokládání ocelových ježků (nebo snaha vystrčit ho ze silnice) jim jaksi byly k ničemu. A protitankové střely bohužel nebývají ve standardní policejní výbavě...Šance se naskytla až ve chvíli, kdy Nelsonův tank uvízl na vysokém betonovém obrubníku. Strážníci se jako zerlingové konečně mohli na tank vyšplhat, otevřít poklop a po partyzánsku Nelsona zlikvidovat.

2) Rukojmí spaseni pivem

(Pittsburg, 2001) Tahle situace nevypadala dobře. Jistý Thomas Clemens nejenže měl v záloze palebnou sílu menší armády (Glock, Magnum, AK-47, brokovnici…), ale navíc vzal jako rukojmí i svou ženu, její známou a jako bonus i svá malá dvojčata. Důvod: rozváděla se s ním a on vyhrožoval, že celou rodinu zabije. Jenže co by obvykle musela řešit mnohahodinová vyjednávání nebo krvavá přestřelka plná sniperů a SWAT komand, vyřešila plechovka piva. Jednou ze švestek, která v oblasti zasahovala, byl totiž seržant Richard Horner. Jelikož mu služba skončila před třemi hodinami, nebyl v tu chvíli už v uniformě. Vycítil situaci a vyzval Clemense, zrovna ležérně popíjejícího v obklíčení pivo, jestli by si taky nemohl dát. Clemens viděl, že není policistou (protože ti jsou asi „vždy ve službě“). Když na to tedy přikývl (protože co nejhoršího by se asi tak mohlo stát?), stačilo pár kung fu chvatů made in Horner a překvapený Clemens se válel na podlaze...

1) Polda Terminátorem

(New York, 2012) A práce mimo službu přinesla hustokrutost i další historce. Newyorský strážník Ivan Marcano byl zrovna se svou přítelkyní mimo službu, když zpozoroval loupežné přepadení. Zatímco holku vyslal zavolat posily, sám se zbraní a odznakem vyrazil hned zasáhnout. Identifikoval se jako policista... a okamžitě koupil ránu do hrudníku. Zatímco trojice pachatelů zmizela v bílém Ford Mustangu, Marcano se zvedl a postřelen s přítelkyní za volantem se je vydal pronásledovat. Zlosynové nepředpokládali, že by jim byl někdo v patách – když se tak Marcano objevil vedle jejich vozu, jednou rukou si tlačící na krvácející ránu a druhou rukou drže pistoli, zřejmě je to dost vykolejilo. Ještě víc je však vykolejilo, když bez hnutí brvou (po upozornění kolemjdoucích) zahájil palbu a jednoho z pachatelů na místě zabil. Zbylým dvěma se dočasně podařilo utéct, zatímco Marcano byl pak newyorským starostou v nemocnici povýšen na detektiva.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný