27. května 2013 23:10

Je tu cooltovní Vetřelec!

Kosmické hrůzy s bijákem od Ridleyho Scotta nastanou ve čtvrtek v 21.50!

Dost bylo akčních hrdinů! Od tohoto čtvrtka si na COOLu budete moct vychutnat trochu jiný šálek kávy – hororovou tetralogii Vetřelec!

Její první, průlomový díl dorazí už tenhle čtvrtek a odvypráví originální setkání vesmírného tahače Nostromo a Ellen Ripley s mimozemským cizákem, co se rodí zevnitř lidí a místo krve má kyselinu!

Kdo je autorem Vetřelce H.R Giger?

Vše odstartuje, když USCSS Nostromo, hvězdolet plný civilní posádky a de facto „létající ropný tanker“, zachytí volání o pomoc z nedaleké planety. Co by byl denní chleba pro posádku Voyageru nebo třeba tým Hvězdné brány, je však pro civily z Nostroma takřka osudová mise, protože okolnosti na palubu zavlečou smrtelného vraždícího mimozemského biočicha…

Jasně, máte pravdu. Vetřelec (1979) se ani nemůže srovnávat se Star Trekem a dalšími dobrodružnými fantasmagoriemi. Vetřelec je… jiný. Goticky temný, depresivní, hororový. Jeho první díl je dost možná nejlepším v celé sérii. Odstartoval dodnes frčící značku i kariéru makabrózního režiséra Ridleyho Scotta.

Teprve loni ostatně kiny proletěl prequel Vetřelce jménem Prometheus – a chybějící logikou i atmosférou zklamal většinu diváků. Leč není se co divit, protože po Vetřelci měli všichni vysoká očekávání!

Film původně vznikl jako snaha natočit „Čelisti ve vesmíru“. Zatímco dnes máme vesmírných potvor z filmů i her na každém prstu tucet, v roce 1979 je nikdo vážně nebral. Vetřelci podobné kreatury se proháněly plátny kin v béčkových a céčkových filmech padesátých let a až Ridley Scott jim skrze Vetřelce dodal na serióznosti.

Není se moc co divit. O Scottových výjimečných schopnostech například svědčí skutečnost, že ve slavné scéně z prvního Vetřelce, kdy se potvora vylíhne z hrudníku jednoho z astronautů, herci moc netušili, co mají čekat. Překvapení a děs v jejich obličejích je proto naprosto autentický!

A pokud film uvidíte teprve poprvé, bude autentický i u vás. Dejte si tuhle nestárnoucí klasiku ve čtvrtek ve 21.50!

Chcete vědět víc?

  • Film měl původně dělat režisér John Carpenter a umělec Ron Cobb, kteří spolu předtím pracovali na podobně depresivním sci-fi Temná hvězda.
  • Přední část hlavy na kostýmu vetřelce je vytvořená ze skutečné lidské lebky.
  • Když do USA putovaly původní návrhy na vetřelčí kostým „facehuggera“, potvůrky, co se zachytí na hlavě člověka, byly zadrženy americkými celníky, kteří jimi byli zděšeni. Jeden z producentů jim pak musel vysvětlit, že jde o rekvizity filmového hororu.
  • Nápad, aby vetřelec měl místo krve kyselinu, vzešel z debaty na téma „proč posádka vetřelce prostě nezastřelí?“
  • Mnoho vystřižených scén se nakonec do finální verze filmu nedostalo, včetně jedné, v níž se ukáže, že vetřelčí vajíčka jsou transformovaní chycení lidé…

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný