16. července 2015 14:00

Kdo je větší borec než Arnie? Představujeme 6 nejcharismatičtějších akčních legend!

Ani po šedesátce nemusíte patřit do starého železa!

Už když seriál 24 hodin před třinácti lety začínal, Kiefer Sutherland rozhodně nepatřil mezi žádné mladíky. Dalo by se ale říct, že byl tehdy v nejlepších letech, avšak v loni natočené minisérii 24 hodin: Dnes neumírej už regulérní šediny a věk blížící se k padesátce skutečně nezamaskuje. Na druhou stranu, proč by sakra vlastně mě?! Rozdávat kopance umí kdejaký mlaďoch, ti praví frajeři akčního filmu však dozrávají až dlouho po jeho věku. Klidně i po šedesátce! Připomeňte si to na šestici z nich.

Sylvester Stallone

Aktuální věk: 69 let

Ačkoliv lze za drsného staříka směle označit i Arnieho, Stalloneho snahy jsou na stará kolena přece jenom o něco významnější. Italský hřebec hluboko po padesátce natočil nového Rockyho, nového Ramba i trilogii Expendables. V té sjednotil jemu podobné drsňáky včetně samotného Arnolda nebo Bruce Willise! Jenže citovat dále tato jména by bylo nošením dříví do lesa, zaměříme se proto na trochu jinačí frajery.

Liam Neeson

Aktuální věk: 63 let

Vůdce současného trendu "akčních taťků", který ostatně vznikl díky jeho 96 hodinám, se na rozdíl od dalších filmových kolegů vrásek vůbec nebojí. Řekli byste ostatně, že takový Tom Cruise má už 53 let? Tak vidíte! Liam sice točil drsňárny už dříve (právě on přece vycvičil Obi-Wana Kenobiho), nejvíc zásluh si ale připsal až na počátku důchodového věku!

Clint Eastwood

Aktuální věk: 85 let

A je tu další harcovník, který si udržel akční étos až do věku, kdy je pro jiné lidi heroickým výkonem udržet myšlenku a moč. Clint se toho navíc nebojí ani kreativně – dnes je už skoro známější pro své režijní a scenáristické výplody než pro akční role. Přesto masivně zaválel i v takovém Gran Torinu (2008), kde mu bylo fantastických 78 let. I když závěr filmu působil jako gigantické nakopnutí do diváckého rozkroku, Clintově postavě rozhodně nic nebere na drsnosti. Ba právě naopak!

John Wayne

Věk v době posledního filmu: 69 let

Bylo by ale necitlivé zmiňovat jenom současníky. Ať už to bylo u kovbojek či u válečných filmů, John Wayne je pradědou akčního filmu a sám se mu věnoval do velmi vysokého věku. Například během natáčení vietnamského eposu Zelené barety (1968) mu bylo 61 let – to celé navíc v době, kdy jako každý správný gentleman sfoukl několik krabiček cigaret denně, což se podepsalo i na jeho větrem (a kouřem) ošlehané tváři.

Helen Mirren

Aktuální věk: 69 let

Důkazem, že rozdávání headshotů nemusí být jenom hobby pro chlapáky, nýbrž i pro staré dámy, je rozhodně Helen Mirren. Ta není zrovna často asociována s akčními rolemi – že je to však velká škoda, dokazuje dvojice akčních komedií RED, kde právě Helen Mirren (po boku Johna Malkoviche a Bruce Willise) patří mezi nejdrsnější a zároveň nejelegantnější hvězdy. A jde jí to skvěle s ostřelovačkou, samopaly i likvidací mrtvol kyselinou...

Sean Connery

Věk v době posledního filmu: 72 let

Skotský národní poklad sice už nějaký ten pátek aktivně nenatáčí, jeho posledním velkým filmem ovšem byla Liga výjimečných, v níž se rozhodně zvládal solidně ohánět puškou. I když mu tehdy bylo už 72 let. Půjdeme-li dále proti proudu času, Connery si pro sebe ukradl i akční Skálu (1996, to mu bylo 66 let) nebo Hon na ponorku (1990, tehdy mu bylo 60 let). Vzhledem ke stoupající úrovni choreografie mu to navíc objektivně šlo daleko lépe než v době prvních filmových bondovek.

Kiefer Sutherland – stejně jako diváci 24 hodin – se zkrátka nemusejí obávat, že by jim rostoucí věk jejich hlavní hvězdy musel výrazněji vadit. Ostatně sami mrkněte, jak se to Kieferovi daří v pátek ve 20.15 na Prima COOL!

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný