30. října 2015 12:00

Konkurence pro Wolverina: 5 nejlepších moderních samurajů

Přinášíme kurz samurajství pro nováčky.

Nejkrutější mutant Wolverine se v neděli večer vrací na Prima COOL se svým druhým samostatným filmem. Tentokrát se vydá do Japonska, kde přijde o svůj věčný život a dostane se do potyčky s místními nindži a samuraji. Jeho japonská anabáze dýchá tamní kulturou tak mocně, že Wolverine skoro vymění své drápy za katanu. Avšak ještě než ve 20.00 vyrazí do Země vycházejícího slunce, připomeňte si jiné hraní s žánrem i animované samuraje, kteří nám v posledních dvou dekádách dokazovali, proč byli "japonští rytíři" vždycky tak super!

Hiro (Hrdinové)

V seriálu Hrdinové se sice Hiro většinu času nachází ve své před-samurajské verzi, jíž je vlastní vrchovatá porce roztomilosti a veskrze nesamurajské odění, čas od času však ukáže i své budoucí, temnější já.

Smutnou pravdou ostatně zůstává, že většina diváků Hrdinů u seriálu zůstávala právě kvůli očekávání, kdy Hiro konečně zahodí své trapné dioptrie, ohákne se do černého a naučí se zacházet s mečem tak, jak to všichni z Ameriky a Evropy od Japonce hernajs očekávají! Snad se konečně dočkáme v nové minisérii Heroes Reborn, kde se Hiro má přinejmenším mihnout...

Ghost Dog (Ghost Dog)

Moderní filmové samurajové to mají velmi těžké - jejich tradiční vybavení (ano, katana) totiž čelí nemilosrdné konkurenci palných zbraní. I u té hrstky filmových šermířů, jako třeba u Nevěsty z Kill Bill, se navíc dá pochybovat, jestli skutečně mají samurajskou náturu. Jen málokterý film na Západě dokázal pochopit nuance samurajské nátury - avšak peckovému Ghost Dog z roku 2003 se to překvapivě podařilo!

Snímek o nájemném zabijákovi, který nese tvář Forresta Whitakera a udržuje samurajský kód chování - kvůli čemuž se stane nepohodlným pro mafii - notně těží z přesazení zápletky do moderní doby. Ghost Dog díky tomu působí trochu jako blázen, leč alespoň sympatický blázen. Navíc považte - černý samuraj, to přece musíte vidět!

Zatoichi (Samuraj)

Jako by rigidní systém pravidel a chování nestačil, samuraj Zatoichi z 11 let starého fláku od Takešiho Kitana to má ještě mnohem těžší než jeho kolegové. Je totiž slepý. Povětšinou se ostatně jako samuraj vůbec neprojevuje - jako tulák trousící se z jedné osady do druhé se většinou živí hazardem a masážemi. Alespoň dokud nenarazí na městečko sužované bandity.

Kitano v Zaitochi servíruje to nejlepší, co japonská kinematografie za sto let své existence o samurajích natočila. Sám Zatoichi je ostatně mnohem starší postavou, která vznikla pro seriál ze 70. let. Nečekejte proto žádné opulentní akční scény, ale spíše jemnou atmosféru a sérii odkazů, které pochopí pouze labužníci žánru. Při tom všem ale Samuraj nabídne plnohodnotnou porci pochopení samurajské mentality i pro naprosté nováčky.

Mugen a Jin (Samurai Champloo)

Pro poslední dva příklady budeme muset vyrazit do světa animovaných seriálů. Na půvabu jim to však nic neubírá! Prvním z nich je dvojice Mugen a Jin z anime Samurai Champloo. Zatímco první z nich je stoický frajer, který promluví jednou za uherský rok a emoce dá najevo jenom je-li to životně nutné, druhý je naopak pološílený maniak, jehož bojový styl připomíná spíše Jokera.

U Jina se sice dá opět řešit, jde-li o samuraje či pouze o katanou vybaveného hrdlořeza. Leč právě díky tomu, že ústřední dvojice platí za ohromné protiklady (plus s nimi putuje holčina, která si oba najme), je jejich cesta feudálním Japonskem při hledání “Slunečnicového samuraje” tak vynikající podívanou.

Jack (Samuraj Jack)

A šílenou podívanou nabízí i animák druhý, tentokrát od slavného tvůrce Genndyho Tartakovskeho. Samuraj Jack z roku 2001 totiž vykresluje story šermíře přeneseného démonem Aku do světa budoucnosti, tedy plného robotů a dalších sci-fi záležitostí. Díky tomu Jack prožije celou řádku dobrodružství, za něž by se nemuseli stydět ani Anakin s Obi-Wanem...

Hlavní devizou Jacka je ale především "Tartakovsky typická" originální animace, která si bere to nejlepší z Ameriky, autorova domovského Ruska i anime. Nenechte se přitom mýlit místní komikou ani původem u stanice Cartoon Network - oproti většině animáků pocházejících z téhle stáje je Samuraj Jack překvapivě dospěláckou podívanou.

Wolverine začíná v neděli ve 20.00 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný