8. července 2015 15:52

Nechte si zamotat hlavu: Vybrali jsme 5 nejoriginálnějších filmů o cestování časem!

Kopněte do vrtule, otáčíme časem jinak než obvykle!

Jean-Claude Van Damme udělá ve čtvrtečním cooltovním movie Timecop zas a znovu svou nezapomenutelnou roznožku. A tentokrát rovnou v kuchyni! Jste-li znalci žánru, jistě víte při jaké příležitosti, a tak je pro vás možná normální i vlastně dost srandovní premisa o poldovi hlídajícím cestování časem. TimeCop, při své veškeré trapnosti akčního béčka, ale s motivem cestování časem vlastně nakládá poměrně svižně a originálně. Přesto jsou filmy, které naloží i jemu. Šestero námi vybraných vás o tom snad přesvědčí. Tipujete Terminátory a Návrat do budoucnosti? Chyba!

12 opic

Cestování časem, dědečkovské paradoxy, předurčení a bláboly s tím vším související leckomu zamotají hlavu. Většina filmových cestovatelů časem si z nich však nic moc nedělá. Ne tak 12 opic! Tenhle snímek totiž dokázal zachytit schizofrenii z toho, že jste možná v mládí viděli sebe sama jako starce. A to tak věrně, že by mu to Doctor Who mohl závidět.

Je to zřejmě přirozený důsledek toho, že 12 opic natočil Terry Gilliam a ne nějaký nýmand. Story o odsouzenci, který se má vrátit časem před fatální globální pandemii a odebrat vzorek první verze viru, jenom aby se nakonec sám pokusil celou katastrofu odvrátit – a tím ji asi sám spáchá – má prostě dodnes koule.

Primer/Vynález

I docela přímočará story 12 opic, v níž je sice notně znát vliv cestování časem na psychologii, ale jinak se v ní bude orientovat i vaše babička, bledne ve srovnání s levnou sci-fi Primer z roku 2004 o tom, jak parta kamarádů omylem sestrojí stroj času...

Dodnes si nejsme jistí, jestli je tenhle filmek skutečně geniálním snímkem vystihujícím nepochopitelnou podstatu vzájemně se prolétajících časových linií, přednáškou z vysokoškolské matematiky anebo hrozným nepodarkem. Možná je nakonec vším dohromady!

Na Hromnice o den více

Nacházíme se zpátky od nepochopitelna v krajinách příjemné logiky, svěží pojetí cestování časem si však dovolenou nebere ani zde. Koho někdy napadlo využít cestování časem k vlastnímu obohacení, v tomhle filmu jako by se našel.

Bill Murray zde pořád dokola prožívá jediný dne se vším všudy – chvíli se z něj chce dostat, chvíli toho chce využít, a nakonec zkrátka rezignuje, dokud ho osud nepustí dále skrze nalezení pravé lásky. Na druhou stranu, pořád z toho vyšel laciněji než Tom Cruise ve válečně-sci-fi variaci Na hraně zítřka, kde byl stejný koncept opakujícího se dne chytře aplikován na téma invaze mimozemšťanů.

Zloději času

A teď k něčemu zcela odlišnému. Zloději času jsou už druhým případem, kdy zmíníme režiséra Terryho Gilliama – tentokrát se však slavný režisér namísto schízy z různých časových linií obul do příběhu malého kluka (a šesti trpaslíků) navštěvujícího různé časové roviny (anglické utahování si z Napoleona nemůže chybět), který je zpracován až s dětinsky nakažlivým nadšením.

Chcete-li se pro jednou u filmu o cestování časem spíše smát a bavit, nikoliv bát a děsit, nemůžete se Zloděje času minout.

Donnie Darko

Nicméně, když už jsme si odbyli alespoň příjemný feeling, můžeme zakončit znovu na prapodivné struně. Donnie Darko je snímkem navazujícím na to nejlepší z lynchovského filmu: je tu bizarní atmosféra malého městečka, nevysvětlitelné události (jako úvodního pádu leteckého motoru – avšak bez chybějícího zbytku letadla) a posedlost filozofií cestování časem.

Donnie Darko však, než se vyjeví v plných barvách, působí především jako parádně originální příběh divného teenagera z amerického maloměsta, které by klidně mohlo být Twin Peaks. Díky němu pozdější odhalení fantaskní povahy filmu právoplatně působí jako pecka mezi oči – což z Donnieho Darka činí jeden z nejsvěžejších filmů svého žánru.

Které cestování časem můžete nejsnadněji zažít vy? Samozřejmě to s Timecopem, který vyrazí do akce už ve čtvrtek ve 22.00 na Prima COOL!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný