7. listopadu 2015 11:00

Nová bondovka Spectre: Proč jde o nejhorší bondovku s Craigem?

Byl na tom Bond někdy tak špatně?

Kdo si ještě pamatuje na premiéru Casina Royale? Z obávaného restartu Bonda se vyklubala dokonalá akční a dramatická pecka, která agenta 007 transportovala do nového tisíciletí. James v ní už nebyl zkušeným špiónským vtipálkem, ale plnokrevným a správně rozervaným hrdinou, který se formoval v nejlepšího zabijáka z MI6. Připočtěte si k tomu skvělou romantickou linii, nejeden památný moment nebo kupu famózních akčních scén. A dostanete prvotřídní blockbuster, který Bonda po právu nakopnul k výšinám.

Co se dělo dál? Inu, pak bohužel přišel pozvolný pád do hlubin. Quantum of Solace bylo osobitým, avšak příliš zběsilým dramatickým odklonem, a fungovalo spíš jako dovětek Casina než jako příběh, co by stál na vlastních nohách. Pořád tu ale byla zajímavá hrdinka s tváří Olgy Kurylenko (jedna z mála bondgirl, která má vlastní misi a není jen sličnou ozdobou) a v pozadí se budovala linie s tajuplnou padoušskou organizací Quantum. Takže trochu zamrzelo, když se následující Skyfall vydal trochu jinou cestou.

I třetí „Craigovka“ ale měla co nabídnout. Vypadala nádherně, dařilo se jí efektivně tnout do živého a nabídla hned několik excelentních scén. Bohužel se ale dočkala podivně nelogického finále, které solidní dojmy nakonec zkazilo... No a teď tu máme Spectre. Film, po kterém člověk Skyfall i Quantum docení zase o něco víc.

Pročpak? Jednoduše proto, že se jedná o uzívaný přešlap. Do filmu sice dorazily úplně všechny bondovské propriety, takže se proti papírovým předpokladům nedá říct ani popel. Sam Mendes ale klasické trademarky smíchal do velice matné a děsivé dlouhé podívané, která nemá švih, moc nedává smysl a zbytečně se nimrá ve věcech, které se řešily už třikrát – a pokaždé úspěšněji.

Na Spectre jsou tak možná vidět neskutečné peníze a jedná se o luxusní pastvu pro oči. To je ale víceméně k ničemu, když se po malebných lokacích akorát opatrně chodí a jezdí, než aby si postavy šly tvrdě po krku. Hlavní záporák tentokrát stojí i přes snažícího se Christopha Waltze za houby. Příběh je ohromně nepřekvapivou a chabě promyšlenou snůškou náhod, který vráží kudly do zad předchozím filmům. A za těch 150 minut se objeví jen 2 nebo 3 scény, u kterých se dá mluvit o napětí.

Ano, nový Bond je jiný, což je v jádru skvělé. Určitě nemá cenu s touhle postavou přešlapovat na místě (to pravidelně zažívala v minulém století), jenže dovést ji do vod, kde není prakticky ničím zajímavá a jen letargicky leze do cizích pastí, se za výhru považovat nedá. Spectre tak bohužel platí za to nejhorší, co nám éra Daniela Craiga přinesla. A možná je tedy na čase přesedlat na nový styl a novou tvář…

Líbilo se vám Spectre nebo ne? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

---

Představitelé Jamese Bonda tehdy a dnes. Mrkněte se do galerie.

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky James Bond styl Daniel Craig Spectre Casino Royale Quantum of Solace Sam Mendes Olga Kurylenko Christoph Waltz Bondo

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný