16. října 2015 08:00

Od Avengers k Batmanovi: 4 nejepičtější bitvy z komiksových filmů

Poslední bitva vzplála.

V sobotu na Prima COOL znovu navštívíme svět talentovaných mutantů s filmem X-Men 3: Poslední vzdor. Tentokrát se bude lámat chleba - poté, co vědci odhalí sérum potlačující mutantní gen, a de facto tak získají schopnost “vyléčit” mutanty a udělat z nich normální lidi, totiž Magneto opět zaplane chutí udělat s lidstvem rychlý proces. Ve snaze zničit sérum se tak spojí s nečekaně silným stvořením - a bude na klaďasech v čele s Wolverinem, aby tomu všemu učinili přítrž. Finále filmu proto uvede jednu dlouhou epickou bitvu, v níž své řeknou jak stovky mutantů, tak i lidských vojáků vybavených zbraněmi proti nim. Ve světě komiksu, většinou jdoucím na ruku spíše komornějším soubojům malých skupinek, jde trochu o výjimku. Když ale X-Men 3 postavíme vedle dalších příkladů, i tak se nám vyloupne množina velkolepých komiksových bitev.

Bitva o Alcatraz

Film: X-Men 3: Poslední vzdor

I když doprovází třetí X-Meny pověst nejslabšího filmu první trilogie, jeho poslední půlhodina rozhodně nezapře jak velkolepou podívanou, tak ani osudový přesah. Od okamžiku, kdy Magneto utrhne Golden Gate a použije ho k převozu na Alcatraz, se totiž rozjede pořádná mela! Zlí mutanti útočí na hodné, Juggernaut útočí na Kitty, a nakonec dorazí i paní Smrt…

Návrat zesnulé postavy, která se pro Poslední vzdor reinkarnovala jako apokalyptická Fénix, totiž završí celou bitvu o Alcatraz o vskutku epickou tečku. Jediný, kdo Fénix může čelit, je Wolverine - jenže zrovna pro něho je tahle práce setsakra osobní.

Povstání v Gothamu

Film: Temný rytíř povstal

Za 77 let historie Batmana nabídla komiksová předloha opravdu mnoho epických soubojů. Filmové a televizní inkarnace ale netopýřího muže přesto vnímaly hlavně jako chlápka, který si na diváky příliš nepotrpí. To se změnilo až v zatím posledním batmanovském filmu Temný rytíř povstal, kde Batman doslova zažehne povstání v Gothamu okupovaném Banem a jeho fanatickými nohsledy.

Výsledek byl působivý, vlastně možná až příliš. Masivní zteč policie, útok hnutí odporu i Batmanova snaha zbavit město tikající termojaderné bomby (to celé v zimních kulisách), totiž nepřipomínaly tradiční komiksové souboje. Spíše se blížily tomu, jak revoluce a povstání vypadají doopravdy. Naturalističtější konec by si ale trilogie, kterou proslavil právě přístup “Co kdyby Batman doopravdy existoval”, asi nemohla přát.

Bitva o New York

Film: Avengers

V jednotě je síla - právě tohle moudro si odnesli diváci přelomové týmovky Avengers. Všichni z nich šli do kina s vědomím, že právě v tomhle bijáku se vedle sebe postaví Iron Man, Kapitán Amerika, Black Widow, Thor… a nějací další superhrdinové. A přesto všem svorně klesla čelist, když k tomu na plátně skutečně došlo.

Mnozí filmu v době jeho vydání vytýkali velmi pomalý rozjezd a především “nudný” prostředek. Kdyby však Avengers neustále nabízeli pekelnou melu a dali by se dohromady pět minut po úvodních titulcích, finální eskapáda proti mimozemské invazi by byla o poznání méně vygradovaná. Občas se prostě vyplatí počkat si!

Pěstní souboj o Metropolis

Film: Muž z oceli

Ani ty nejelegantnější týmovky se ale nemohou poměřovat s brutální silou, jakou rozpoutá rvačka dvou Kryptoňanů. Režisér Zack Snyder chtěl svůj první supermanovský snímek zakončit destrukcí, o které se budou vyprávět legendy - a ať už je váš názor na film jakýkoliv, nelze nesouhlasit s tím, že se mu to skutečně podařilo!

Nedosti na tom, že půlku města pohřbila kryptoňanská superzbraň, kterou tak tak zničila armáda. Zod a Superman se následně navzájem musejí ještě prohazovat mrakodrapy, jejich vzájemné střety demolují ulice a na okamžik svou rvačku přenesou i na oběžnou dráhu, jen aby z ní po sobě (a Metropolis) házeli satelity. Tahle bitka zkrátka byla nezapomenutelným baletem velkofilmové apokalypsy!

Vlastně se dá dost uvažovat nad tím, jestli se při ní Superman choval jako klaďas. Podobné úvahy vám ale u finiše X-Men 3: Poslední vzdor nehrozí - tak si ho dejte na COOLu v sobotu ve 20.00!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný