3. července 2015 14:59

Od Pravé krve k Penny Dreadful: Vybrali jsme 5 nejlepších hororových fantasy!

Pojďte se pohádat o tom, který děsivý seriál je nejlepší!

V pondělí večer sundáme klobouk z hlavy i s hlavou samotnou na uvítanou druhé řady Ospalé díry! Ano, Ichabod se vrací a definitivně tak potvrzuje, že ze seriálové scény jen tak nezmizí. Jak ale tohle prazvláštní pojetí hororu a fantasy v dnešním světě vzniklo? A komu se daří nejlépe? Na to se snažíme odpovědět přehledem 5 nejlepších hororových fantasy seriálů zasazených do moderní éry. Tomuto subžánru se jinak také říká městská fantasy a ve své krystalické podobě se na obrazovkách objevil teprve v posledních dvaceti letech. Zvláště v poslední dekádě se však jeho zástupci množí podélně i příčně, každý tak má své vlastní favority. Tady jsou ti, kteří podle nás "objektivně" patří na špici!

Pravá krev

A začneme seriálem, který koncept zpopularizoval na celém světě. Pravá krev vycházela ze zajímavé premisy "upíři jsou známí všem lidem a už nemusejí kvůli krvi vraždit"... jenom aby pak tento humanizující nápad otočila do ujetých krvavých orgií. Seriál tím hlavně v první řadě satirizoval typické americké maloměsto, a aby také ne, když čerpal notnou porci inspirace z Twin Peaks - dalšího díla, které bylo milníkem na cestě k moderní hororové fantasy. Každý divák znechucený Stmíváním si tak v Pravé krvi mohl (díky nezbytné porci melodramatu z romancí) najít trochu toho lidského/upírského tepla!

Ospalá díra

I přes notně hororovou atmosféru a všemožné strašení démony, vraždami a stínáním hlav si Ospalá díra vysloužila plácání po ramenou především za celkovou šílenost s nakládáním se zápletkami i postavami. Bezhlavý jezdec střílející z útočné pušky byl v pilotu jenom pomyslným vrcholkem ledovce. Vedle příběhu tu navíc hraje komickou roli Ichabodovo zápasení s moderním světem. Seriál byl nakonec pro stanici Fox (proslavenou předčasným zaříznutím většiny žánrových serošů) takovým hitem, že byla jeho druhá řada odklepnuta už po třetím díle té první. I když Ospalé díře hodně konkuruje i Grimm a další jemu podobní, humor je v tomto případě něco, co vítězí na plné čáře.

Čarodějky

Sorry, Sama a Deane, i když je vaše stylová jízda Amerikou naše srdcovka, tentokrát musíme dát přednost dámám! Čarodějky možná při zpětném pohledu nebyly zase takové terno - seriál ostatně stál primárně na trojici sexy krasavic a humoru, který plynul z jejich vzájemné interakce. Byly však jedny z prvních, které tenhle formát úspěšně zabydlely na televizních kanálech a vydržely tak činit řadu let. Mnoho dějových obratů Čarodějek pak zkopírovaly další seriály. Panenkoidní krásou Rose McGowan ale nedisponoval žádný z nich!

Penny Dreadful

Jiný recept na městskou fantasy nabídla novinka Penny Dreadful - namísto současnosti totiž zasazuje story na konec 19. století do viktoriánské Anglie. I zde, a o to více, lze krájet gotické mrazení z pekelníků, oproti výše zmíněným má však Penny Dreadful výhodu v prvku jménem "Rozpočet jako hovado". Díky němu působí vymazleně jako velkofilm! Na druhou stranu tu ale nejsou skoro žádnými vtípky, pro mnohé tak jde o notně tuhý a vyumělkovaný pokrm. No... mnozí nemají pravdu.

Buffy

Pro dnešní diváky to může být opět trochu šokantní, ale nebýt Buffy, mohly být městské hororové fantasy seriály někde úplně jinde - třeba stále v lůně, čekajíc na svou šanci. Nadsazená a Beverly Hills ovlivněná Buffy totiž byla pro rozvinutí konceptů monster s lidskými pocity stejně tak významná, jako byl Twin Peaks důležitý pro nalákání velkých filmařů do televize. Se sedmi řadami jde navíc o zdaleka nejúspěšnější televizní dílo Josse Whedona, který byl dlouho považovaný za sice talentovaného, ale zároveň pro běžného diváka až příliš divného tvůrce, než aby natočil něco masově populárního. Jenom aby to všem nakonec vrátil natočením Avengers...

Druhá série Ospalé díry začíná na Prima COOL v pondělí ve 20.15!

Které hororové fantasy seriály máte nejradši vy? Dejte vědět v diskuzi!

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný