26. října 2015 11:00

Od Sněhurky k Pánovi prstenů: 6 nejlepších předělávek klasických pohádek

Bajky, které pohádkáři rozhodně neplánovali.

Alternativní čtení klasických pohádek je divákům Prima COOL jistě dobře známé ze seriálů jako Grimm nebo Ospalá díra. I proto jistě v úterý večer ocení vysílání céčkové podívané Jeníček a Mařenka: Soumrak čarodějnic, která na svou křížovou výpravu vyjede ve 23.25. V moderní době jsou však podobné "kacířské" intepretace poměrně časté - některé filmaře baví hrát si s propojováním pohádek, další dávají více humanizujícího prostoru padouchům, jiné naopak vzrušuje možnost pošpinit jejich původní (domnělou) nevinnost. Okusty ty nejvýznamnější heretiky!

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Parádní akční kousek, který náš úterní biják “tak trochu” vykrádá, patří na čelo celé snahy o brutální čtení pohádek. Jeník (Jeremy Renner) a Mařka (Gemma Arterton) jsou zde již dospělí a náležitě urostlí elitní dobrodruzi, jejichž steampunková výbava by ohromila i Van Helsinga. Jejich první a snad nikoliv poslední filmové dobrodružství je navíc postaví pro čarodějnici, kterou nehraje nikdo jiný než Famke Jansen neboli Jean Grey z X-Menů.

Sněhurka a lovec

Špíně a drsnosti se nevyhnula ani nebohá sněhová krasotinka. Film se sice nejvíce proslavil románkem, který se rozhořel mezi Kristen Stewart a ženatým režisérem Rupertem Sandersem, jeho pojetí Sněhurky jako politikou a magií říznutých vnitrokrálovských sporů však s odstupem nebylo vůbec marné. Tím víc, že tu středověkého hrdlořeza hraje Chris "Thor" Hemsworth. Navléct Sněhurku do bojové zbroje byl navíc nápad za milion babek.

Poslední Pán prstenů

Na chvíli opustíme svět filmu, geniální interpretace lze totiž najít i v literatuře. Jednou z nejoriginálnějších “pohádek” je tak i ruský román The Last Ringbearer, který vypráví o událostech z Pána prstenů ze Sauronovy perspektivy. Podle jeho autora Kirilla Eskova totiž "historii píší vítězové", a i na Pánovi prstenů je proto prý znát přílišné strhání Sauronovy prohravší strany. V The Last Ringbearer jsou skřeti jedinou stranou, která se nebojí pokroku, oproti lidem a elfům už došli na hranu průmyslové revoluce a je to naopak Gandalf, kdo proti Mordoru obrátí lidské říše z obavy, že jeho magie v budoucnosti už nebude potřeba. Navíc kniha zmírnila i jejich odpudivou povahu, a naopak udělala chodící obludy z lidí a elfů!

Zloba - Královna černé magie

Své k žánru musela říct i Angelia Jolie. Její loňská Zloba si posvítila na příběh o Šípkové Růžence, avšak opět z pohledu záporačky, zlé královny Zloby (s takovým jménem se nedivíme, že inklinuje k Temné straně Síly). Krásnou perličkou na filmu byla snaha stylizovat jej do kulis disneyovského animáku z roku 1959, díky čemuž Angelina Jolie ukázala lícní kosti ostřejší než břitva.

Once Upon a Time / Fables

Naprostým králem a průkopníkem je však komiks Fables (česky jako Mýty), který jako jeden z prvních přišel s tím, že pohádkové postavičky přenesl do kulis noirového, špinavého města ve stylu Sin City. Hlavní postavou je tu bývalý zlý vlk k Karkulky, toho času místní šerif, který řeší brutální vraždu "Růženky". Fables poprvé vyšly v roce 2002, od té doby pak přišla i jejich videoherní, adventurní verze The Wolf Among Us, a celý koncept navíc okopíroval i seriál Once Upon a Time.

Jeho tvůrci sice odmítají nařčení z plagiátorství, připustili ale, že Fables znají, a že se Once Upon a Time i Fables "nacházejí na stejném pískovišti". Nutno dodat, že Once Upon a Time chybí drsná nátura Fables - skutečnost, že i přes pelešení jedné pohádky s jinou stále zůstávají dojemně naivní, však může být pro mnohé diváky spíše výhodou.

Jeníček a Mařenka: Soumrak čarodějnic začíná v úterý ve 23.25 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný