22. července 2015 10:00

Od světelného meče ke kapesní atomovce: Vybrali jsme 7 nejdivnějších sci-fi zbraní!

Chcete snad žít věčně? Že ano? Pak nepoužívejte tyhle sci-fi flinty.

Arachnidi už zase vystrkují tykadla a lidstvo musí dát dohromady své nejodvážnější středoškoláky, aby je poslalo do mlýnku na maso jménem Mezihvězdná válka. Jinými slovy – čtvrtečním cooltovním movie je klasická Hvězdná pěchota! Jeden z nejbrutálnějších a nejironičtějších filmů, jaké kdy Hollywood omylem natočil, servíruje dodnes nepřekonaný pohled na konflikt mezi galaktickými civilizacemi z pohledu obyčejných pěšáků. Mnozí diváci snímku vytýkají, že kvalitnější pušky než zdejší mobilní pěchota měli snad už Napoleonovi vojáci. Jenže navrhnout kvalitní sci-fi zbraň není tak snadné – dokonce se ve fantasmagoriích objevuje celá baterie nepoužitelných podivností. Hleďte.

7) Predátoří kapesní atomovka

Jaký je nejlepší způsob, jak zamaskovat svou existenci před rasou primitivů? Přece detonovat silou jedné kilotuny TNT! Predátoři alias Yautjové nejenže jsou maniaci do primitivnícho lovu, jejich plán B v případě porážky z nich činí ultimativní galaktické slony v porcelánu. Ani nechceme vědět, kolikrát se nějaký Predátor překlikl a bombu odpálil omylem.

6) M-56 Smartgun

Disponovat samostatně se zaměřujícím kulometem je vynikající nápad, pokud čelíte bleskově se pohybujícím mimozemským zrůdám, ale dost špatná idea pro cokoliv jiného. Pokud totiž Smartgun ve Vetřelcích není skutečně puška s mimořádně chytrou umělou inteligencí, při každém krytí postupu koloniálních mariňáků by musel zaměřovat i svoje vlastní kluky. Jak nad tím však uvažujeme, na stejný efekt by asi došlo, i kdyby kulomet velmi chytrou umělou inteligenci obsahoval.

5) Phaser

Startrekovská ruční zbraň, přicházející i v puškové variantě, je na první pohled geniální vynález. Je možné ho použít jak v nesmrtící, tak i totálně devastační verzi. Jestli nás ale něco naučily dvě dekády s tasery, každá nesmrtící věcička může velmi snadno způsobit smrt v případě slabších srdečních vad, náchylnosti ke stresu a dalších podobných vad. Ve Star Treku se přitom phasery používají s gustem i proti vlastní posádce často a bez okolků. Tak nás zajímá, kolikrát musel Picard vypisovat smuteční oznámení poté, co posednut mimozemskou entitou omráčil polovinu posádky Enterprise a několika praporčíkům tím přivodit infarkt.

4) Bat'leth

Druhý zářez Star Treku a tentokráte doslova. Odborníci na bojová umění si můžou říkat, co chtějí, ale klingonský bat'leth je jedna z nejhůře vymyšlených zbraní v historii vymýšlení zbraní. Sečná a bodná věcička, která by kvůli všemožným záhybům v 95 % případů poranila leda tak svého držitele, je navíc dvojnásob zbytečná v éře paprskometů a hvězdoletů.

3) Tyčová zbraň

Vynechat nemůžeme ani tyčovou zbraň z Hvězdné brány, která sice disponuje solidní palebnou silou malého raketometu, je ale asi tak přesná jako vržený smeták. Seriál nad ergonomicky tragickým kvérem mává rukou a vysvětluje, že tyčovky jsou schválně postavené tak, aby budily hrůzu, nikoliv aby byly efektivní. Víte ale, co budí hrůzu zdaleka nejvíce? Zbraň, která se umí strefit do cíle!

2) Omni-Blade

Podruhé a nikoliv naposled potkáváme sečné a bodné zbraně, tentokrát příruční bajonet/meč/nebo-co-to-je z Mass Effectu 3. Ani jednomu z nejlepších sci-fi vůbec se totiž ve třetím díle nevyhnula fascinace světelnými meči, v případě Omni-Blade je ovšem vysoká smrtivost zbraně o to paradoxnější, že je Ombi-Blade původně jenom hologram. To nejhorší, co by oponentům měl způsobit, je popálení kinetických bariér nebo oslnění zraku.

1) Světelný meč

I ze zadku vytažené vysvětlení je ale lepší než hlavní inspirační zdroj Omni-Blade, oprávněný držitel statusu Nejbizarnější zbraň sci-fi, světelný meč z Hvězdných válek! Krom toho, že jde opět o zbraň nablízko, která byla vyvinutá v éře hvězdných křižníků, je světelný meč mnohem nebezpečnější pro svého majitele než pro oponenty. Dokonce víc než bat'leth – toho se totiž člověk alespoň může dotknout holýma rukama.

Paradoxně se přitom jedná o zbraň rytířů Jedi, lidí zodpovědných za dodržování míru – v zásadě glorifikovanou policii. Světelný meč však prakticky nejde použít, aniž by někomu něco pálivě neamputoval! Ekvivalentem Jediů, kteří udržují mír pomocí světelných mečů, by snad bylo jedině to, kdyby městská policie neměla ve výbavě jiné zbraně než plamenomety. Na druhou stranu, i ty by měly větší dosah. Nechceme proto snad raději vědět, jak by rytíři Jedi za dob staré Republiky rozháněli protestující dav.

Hvězdná pěchota na tom tedy v globálu není úplně nejhůř. Její krvavé výpravy si můžete zopáknout ve čtvrtek ve 22.00 na COOLu!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný