13. listopadu 2015 09:00

Od Terminátora k Benderovi: 7 nejlepších robotů z filmů a televize

Najdete mezi plecháči svého robofavorita?

Vyleštěte si bulvy, od pondělí večer se můžete na Prima COOL těšit na zbrusu nový sci-fi seriál! Není jím nic jiného než kriminálka Já a robot, v originále známá jako Almost Human. Její děj se odehrává ve futuristickém světě plném robotů a umělých bytostí, v němž se musí dohromady spojit duo lidského a robotického poldy. Díky vysokým produkčním kvalitám seriálu a parádním hercům (v hlavní roli Karl Urban!) nabízí Já a robot mrazivou, leč zábavnou vizi nepříliš vzdálených dní. A to je docela kumšt, uvážíme-li, kolik robotů jsme v kinech nebo televizi už viděli. Jak si ale vlastně filmoví a seriáloví roboti většinou vedou? Vzpomněli jsme na sedmero z nich!

Model 6

Je chladnokrevná, vypočítavá, láme kojencům vaz a má tělo topmodelky. Cylonský model 6, který díky svým mimořádným infiltračním kvalitám přivodí zkázu miliard lidí, je děsivě nádherná mašina. I když jde vlastně o umělou bytost a nikoliv klasického robota (má umělou krev, orgány a tak), dokáže se navíc na pravidelné bázi stahovat do jiných těl. Existuje mnoho cylonských modelů, ale tenhle je nejlepčejší!

Robot Emil

Robot, toť symbol socialistického pokroku! Tak nějak zřejmě vypadala úvaha stojící za Robotem Emilem, vůbec prvním československým hraným večerníčkem z roku 1960. Solidní série groteskních skečů dodnes velmi zestárla. Přesto je fajn mít mezi zajímavými roboty i československou stopu!

Bender Bending Rodríguez

Věčně pokuřující a chlastající cynický plecháč z Futuramy se v dospívání stal vzorem mnoha z nás. I v Benderovi však buší srdce – občas sice jde doslova o něčí ukradený orgán, teď však máme na mysli metaforu jeho citů. Při tom, nakolik je Bender vypočítavá sviňka, je stále notně zranitelný, co se týče jeho kuchařských schopností. A občas mu jde i o přátele z Planet Express.

Cyberdyne Systems Model 101 Series 800 Terminator

Celé jméno Arnoldova Terminátora je tak dlouhé, že bychom se jím vážně v bance podepisovat nechtěli – než to jeden celé sepíše, tak mu zavřou. Právě tenhle nezastavitelný kyborg je ale zodpovědný za nejčitelnější tvář roboapokalypsy za posledních 40 let. Terminátor zůstává nejvýznamnější varovnou bajkou technologického pokroku – i když se jeho poslední filmy snaží dobré jméno značky pošpinit tak usilovně, až jednoho napadne, nejde-li o plán Skynetu, jak zlepšit obraz robotů v očích veřejnosti.

S.A.I.N.T. číslo 5

Zato Číslo 5 svou kovovou náturu rozhodně nezamaskuje – věc s pásy namísto nohou však v našem seznamu zdaleka nejvíce připomíná to, jak váleční roboti asi mohou vypadat. Přitom je Číslo 5 paradoxně zdaleka nejpohodovějším a nejmírumilovnějším plecháčem široko daleko – zatímco jeho kolegové zabíjejí jako zběsilí, pětku rozhodí, i když omylem zajede lučního koníka.

Železný obr

Hluboké city ukrývá i mimozemský Železný obr, který vystupuje ve stejnojmenné variaci zápletky King Konga. Však to znáte, společností/vládou nepochopený obr, který se skamarádí s lidskou holkou/klukem a nečeká ho dvakrát veselý osud. Železný obr je však navíc jednou z prvních velkých rolí (hlasivek) Vina Diesela, takže jej zkrátka nelze opomenout.

Bishop

Nakonec nemůžeme mávnout rukou ani nad hlavním pomocníkem z Vetřelců. V době, která filmovým robotům příliš nesvědčila – jeden se ostatně snažil zabít Ripleyovou v původním Vetřelci –, totiž Bishop dokázal, že může být stereotyp o robotech jako nepřátelích lidí lichý jako týden!

Vlastně nikoliv nepodobně, jako tomu je v případě dua z Já a robot! Sledujte nový seriál COOLu, už v pondělí od 20.15!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný