20. listopadu 2015 08:00

Od Trona k Matrixu: 5 nejlepších filmů z virtuální reality

Hrdinové z jedniček a nul.

Asi každý uživatel počítače měl někdy pocit, že si jeho mašina si s ďábelským humorem dělá, co se ji zachce. Co když je to ale pravda? Co když uvnitř počítačů doopravdy najdeme inteligentní bytosti, které mají vlastní hlavu! Právě tuto podmanivě halucinogenní ideu slibuje sci-fi klasika Tron: Legacy, která v sobotu od 22.10 dorazí na Prima COOL. Tron je ale samozřejmě pouze jedním z několika filmů, které se odehrávají ve virtuální realitě. Tipnete si vítěze našeho seznamu?

5) Tron

Jak napovídá název, Tron: Legacy vychází ze skoro tři dekády staršího filmu Tron, jednoho z prvních filmů využívajících počítačové efekty i prvního filmu odehrávajícího se v čemsi jako je virtuální realita. Pravda, oproti jejímu dnešnímu pojetí je Tron velmi pohádkový - ne nadarmo ostatně pochází ze studia Disney. Namísto logického odůvodnění, proč uvnitř počítačů žijí umělé bytosti, je tak celý Tron vlastně metaforou operačního systému od autorů, kteří si nejspíš rovněž myslí, že uvnitř rádia mluví a tancují malí lidičkové. Díky unikátnímu vizuálu však má Tron obrovský appeal dodnes. Tron: Legacy navíc přímo vychází ze zdejší zápletky - jedná se tedy rozhodně o něco, s čím by pravidelní diváci filmů měli být dobře seznámeni!

4) Trávnikář

Přeřadíme-li do pruhu pro milovníky halucinogenů, najdeme tu i Trávnikáře. Tentokrát je výsledný film už podstatně méně vymazlený. Trávnikář ostatně vznikl v době, kdy mnozí virtuálnu přikládali velmi náboženský a hippies líznutý význam. Film vypráví příběh slabomyslného chlapíka, který se díky experimentům promění v génia - což je doprovázeno na svou dobu revolučními efekty. Pro dnešního diváka, kterého ale virtuálno nutí ledatak do usmívání se u memů koček a stahování pornografie, však Trávnikář trestuhodně zestárnul. Tím spíše, že zdejší triky jsou dnes rovněž úsměvné. Přesto, či spíše proto, jde však o zajímavou výpověď své doby.

3) Třinácté patro

Mezi všemi možnými i nemožnými klony a současníky Matrixu, které se vyrojily kolem přelomu tisíciletí, se nápadně vyjímá nenápadné Třinácté patro, vzniknuvší necelý rok před opusem sourozenců Wachovských. S Matrixem jej přesto spojuje celá řada podobností - opět tu najdeme dva světy, jimiž proplouvají hrdinové, stejně jako šokantní zvrat v polovině příběhu. Oproti Matrixu je však Třinácté patro mnohem klidnější, nekonečně méně akční, ale za to příjemněji retro stylové. Jako alternativa pro ty, kterým už zpomalovačky a sluneční brýle neimponují tak, jako před 15 lety, je Třinácté patro zkrátka perfektní!

2) Matrix

Tatínek všech virtuálně-realitních filmů ovlivnil film na víc než dekádu dopředu jak svými motivy, tak i triky. Bullet-time, ono zpomalení času pro možnost nakopat záporáky do jejich digitálních varlat, je snad nejrevolučnějším vynálezem Matrixu (ačkoliv není tak úplně z Matrixu...). Navíc je však nutno připočíst i skutečnost, že se zdejší panáci oblékají stylověji než většina rockových hvězd, a samozřejmě i podmanivé téma, že celý náš svět je jenom iluze. Matrix je zkrátka jenom jeden; a neříkáme to jen kvůli tomu, že se snažíme zapřít existenci pokračování...

1) Počátek

Máte jistě pravdu, že Počátek se spíše než v klasické virtuální realitě odehrává ve snech. Jenže ne nadarmo byl tenhle film nejčastěji srovnáván právě s Matrixem - sdílené snění je ostatně navozené technologicky, navíc jde jenom o kosmetickou odlišnost od tradičního pojetí virtuální reality. Především však Počátek pro technomily nabídl asi nejzajímavější hrátky s umělým prostředím vůbec - Neo sice umí létat a zastavovat kulty ve vzduchu, ale až v Počátku se objevila možnost zažívat několik paralelních linií s odlišnými časy najednou, ohýbání map a celých měst pro své potřeby, možnost “vykouzlit si” větší kvér nebo obyčejné dosažení hlavní pointy nikoliv skrze větší nálož dynamitu, ale změny myšlenky cílového subjektu. To vše jsou kyberpunkové motivy jako vyšité!

Taktéž fantasknější a neonovější Tron: Legacy ale patří ke klasice žánru. Sledujte jej na Prima COOL v sobotu od 22.10.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný