17. července 2015 10:00

Od Vetřelce k Avatarovi: 6 sci-fi filmů, ve kterých jsou lidé za záporáky

Ne vždycky stojí lidstvo na té světlé straně Síly.

I když minule Země detonovala, časové techtle mechtle tomu chtěly, že se dvojice mluvících opičáků vrací časem nazpět do 70. let, kdy planetě ještě vládlo staré dobré lidstvo...

Poznáte zápletku? No přece Útěk z Planety opic! U snímku, který si můžete oživit už v pondělí večer na Prima COOL, ale happy end nečekejte. V souladu s mravokárnou atmosférou „opičí série“ jsme tu totiž za ty zlé my sami. Ve světě filmových zápletek každopádně nejde o nic zase tolik výjimečného – jak ostatně dokazuje i vybraná šestice dalších podobných scifáren.

Avatar

Jak v dnešní době oživit formulku mimozemské invaze? Stačí posadit do role útočníků lidstvo! Jedním ze způsobů realizace tohoto klišé je Avatar, v němž korporace RDA potřebuje na mimozemské těšit levitující nerost. V cestě jí však stojí místní domorodci. Nebýt konečné spásy modrásků ukázkovým řešením deus ex machina, lidská snaha by navíc jaksepatří uspěla. Nu, uvidíme, s čím se Homo Sapiens vytasí ve slíbených pokračováních.

Vetřelec

Ripleyová to sama trefně sesumírovala otázkou, jestli je horší zabijácký xenomorf nebo lidské plémě: "Tihle se aspoň nevraždí kvůli procentům." Smutnou pravdou série totiž zůstává fakt, že i když jsou hlavní lidští hrdinové fajn, bez megakorporace Weyland Yutani, která touží po kousku Vetřelce, by na celou tu šlamastiku nejen že nedošlo, ale i kdyby ano, podařilo by se ji vyřešit mnohem snáze a rychleji.

District 9

První kontakt s mimozemskou rasou jistě dopadne docela jinak, než si představujeme. Třeba bude realitě stát modelem District 9, kde na Zemi havaruje lodička plná zástupců rasy pojmenované jako Kreveťáci, kteří tu začnou přežívat pod represivním dohledem jihoafrické vlády. Na jednu stranu je v Districtu 9 lidský strach z ufounů pochopitelný - jenže na druhou stranu si jím lidstvo samo pod sebou podřezává větev. Až totiž ve vysněném (leč stále nepotvrzeném) Districtu 10 přiletí na pomoc Kreveťácká kavalerie, bude zaděláno minimálně na další Den nezávislosti.

Den, kdy se Země zastavila

Jak klasický snímek z roku 1951, tak i jeho volný remake z roku 2008, mají ve svém srdci popis toho, že lidé jsou očima galaktické komunity pořádné svině. V novější verzi "jenom" plundrují svou rodnou planetu a devastují přitom ostatní formy života. Něco, co si ufouni berou dost osobně, protože zabydlených planet je prý ve vesmíru jako šafránu. Ve verzi z roku 1951 se nás ale ufouni skoro až bojí. Snímek, ovlivnění toho času nedávným atomovým bombardováním Hirošimy (a následnou hysterickou studenou válkou), přesně sesumíroval obavy z toho, že se lidstvo zničí vlastními zbraněmi. I to by ale z pohledu hlavních ufounských postav bylo lepší, než kdybychom přežili, letěli do vesmíru a začali ohrožovat ostatní…

Matrix

Snad ne samotný akční opus nebo jeho pokračování, ale animované prequely z Animatrixu, rozšiřující filmový svět, opět nabízejí poměrně jasný důkaz, že jsou lidi větší padouši než stroje. Umělá inteligence se celé válce snažila opakovaně zabránit a byli to jenom bigoši z druhé strany, kdo si usmyslel, že prostě musí vyhrát. Dokonce i poté AI lidi nechala žít v dokonalém fantastickém světě, který je sice iluzí, ale vlastně jsou v něm pozemšťani užitečnější než v Zionu. Cypher měl pravdu. Co by totiž lidstvo vlastně udělalo, kdyby Matrix porazilo? Země je zničená a poslední město dole u jádra rozhodně civilizaci ze dne na den neobnoví. Miliardy osvobozených lidí z Matrixu by páchaly sebevraždy jako na běžícím páse, popřípadě by se umíralo hladem a zimou. Neo a jeho pohůnci jsou tak nakonec přinejlepším teroristi, kteří se snaží zbourat poslední naději lidské rasy na smysluplné přežití. Série sama to ostatně smířlivým koncem i přizná.

Hvězdná pěchota

Milujeme Hvězdnou pěchotu, její přehnané násilí a brutální triky! Ostatně, tenhle týden si film na COOLu sami dáme v sobotu večer! Co dalšího se v něm dá najít? Kupodivu opravdu pekelnou porci náznaků, že je Terranská konfederace je v tomhle příběhu na špatné straně barikády. Tím prvním je už design uniforem, z něhož doslova stříká vzhled nacistických oblečků. Nu a pak je tu otázka pádu asteroidu na Buenos Aires. Jak sakra zvládli Arachnidi strefit město asteroidem vystřeleným z druhé strany galaxie (!) tak přesně? Neměla by ta věc k Zemi letět miliony let? Není nakonec pravděpodobnější, že si Buenos Aires zničila vláda sama a pak to shodila na nechutné brouky, aby ospravedlnila invazi? Otázky, otázky, otázky...

Útěk z Planety opic, ve kterém nejsme o moc větší svatoušci, začíná v pondělí ve 23.15 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný