20. července 2015 11:00

Od Vetřelce ke Star Wars: 9 filmových klasik, jejichž triky ohromí i dnes

Jak praktické triky překonávají ty počítačové.

V rámci naší katastrofické série se můžete v úterý večer na COOLu potkat se Zemětřesením z roku 1974. Solidní snímek o tom, jak Kalifornii potkal twerking o síle 9,9° Richterovy škály, svého času u diváků skóroval především parádními zvláštními efekty. Jeho náhled na bortící se Los Angeles byl zkrátka k neuvěření přesný! A i když na vzhled filmu za uplynulé roky sedl trochu prach, digitální triky i přes svou přesnost a autenticitu ztratili hodně z kumštu. I éra před příchodem počítačových efektů totiž uměla nabídnout opulentní trikové scény. Nevěříte? Vzpomeňte s námi na několik pecek z doby před 90. léty!

Rotující centrifuga a stav beztíže

Film: 2001: Vesmírná odysea

Stačí postavit obrovský rotující válec, uvnitř přivázat jednoho herce hlavou dolů a druhého nechat pobíhat a voila - máme dokonalý vzhled toho, jak vypadá realistická umělá gravitace. A jak je to s předměty poletujícími ve stavu beztíže? Stačí je přilepit na dokonale vyleštěné sklo!

Líhnoucí se xenomorf

Film: Vetřelec

Dodnes peckoidní efekt vetřelčího mláděte, které se prokousává hrudníkem na svobodu, vznikl relativně jednoduše. Třešničkou na scéně je však především explozivní výtrysk krve do obličejů vyděšených postav. Dokonalého překvapení herců dosáhl režisér právě oním osvědčeným způsobem: "No tak hercům prostě neřeknu, co je po klapce čeká!"

Vlkodlačí transformace:

Film: Americký vlkodlak v Londýně

Děsivá proměna lidské ruky ve vlkodlačí pazouru je asi nejslavnější momentkou filmové transformace. Vznikla přitom kombinací masek a jednoduché robotiky, která ruku natahovala do požadovaných směrů. A jak je to s bleskově rostoucími chlupy? Ty jsou pozpátku natočeným záběrem schovávání umělých vláken do makety hercova těla.

Souboj s kostlivci

Film: Jáson a Argonauti

Několikaminutová scéna zápasení oživlých kostíků s lidskými herci se točila déle než 4 měsíce, ve finále ale vznikla sáhodlouhou stop animací figurek a následně projekcí vzniklého materiálu za herce. Když se scéna zkombinovala, výsledkem byl filmový zázrak. Ray Harryhausen, autor triku, byl mimochodem přímým současníkem Karla Zemana. Dvojice od sebe nápadně často vzájemně opisovala, i když byl Harryhausen nakonec tím úspěšnějším a známějším z nich.

Detonující hlava

Film: Scanners

Dlouho, předlouho experimentovali filmaři s efektem správně detonující makovice. Nakonec se ve Scanner trik vydařil kombinací dokonalé repliky lidské hlavy a brokovnice schované pod stolem...

Muší přeměna

Film: Moucha

Odlupující se nehty, praskající kůže a stále víc groteskní vzhled. Postupná přeměna Jeffa Goldbluma v Mouchu byla především dílem maskérů, výsledek je ale dechberoucí. Nakonec se nelze divit, že supervizor triků Chris Walas za svou práci dostal Oscara.

Ufounské přistání

Film: Blízká setkání třetího druhu

Víte, proč působí přistávající UFO tak realisticky? Protože Spielberg použil rozměrný, dvoumetrákový a všemi světly nasvícený model spouštěný na špagátech!

Nevyvedená resuscitace

Film: Věc

Carpenterova Věc je samozřejmě jedním z příkladů, kdy animatronické loutky působí ještě lépe než digitální triky. Důvodem je skutečnost, že loutky Roba Bottina zároveň působí komicky i odpudivě. Asi nejlepším příkladem neopakovatelné scény je okamžik, kdy se hrudník resuscitovaného muže promění v obří čelist, která pozře paže svého zachránce...

Útok na Hvězdu smrti

Film: Hvězdné války

I když jsou dnes Lucasovy miniatury občas viditelné, v roce 1977 šlo o fascinující revoluci na trikovém poli. Momentky detonujících stíhaček a klesání k trupu stanice navíc stále - přes zjevnou trikovost - fungují, jak mají. Ve srovnání s výkruty dnešních digitálních letadel totiž neobratné modely najednou paradoxně působí realističtěji než většina soudobých leteckých soubojů na filmovém plátně.

Klasické triky prostě měly něco do sebe, a je jen dobře, že se k nim mnoho filmařů alespoň částečně vrací. Pozorujte jejich evoluci a historii v Zemětřesení, v úterý ve 22.40 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný