7. října 2014 14:00

Tehdy a dnes: porovnejte akční hvězdy 80. let

Pohled na tváře ze čtvrtečních COOLtovních movies vás naplní nostalgií a občas i škodolibým smíchem...

Tento čtvrtek 9. 10. vás čeká na COOLu akčňák Ledová planeta.

V něm Dolph Lundgren podniká nebezpečnou výpravu do minulosti, aby zabránil objevení smrtelné mimozemské bakterie, jež přivedla lidstvo téměř na pokraj vymření. Netuší však, co cestováním časem způsobí...

Jak vypadal a kde skončil on i ostatní akční hrdinové 80. let?

Arnold Schwarzenegger

Bývalý Mr. Universe se proslavil až více než deset let po své první roli, fenomenální dráhu si však zachoval i v 90. letech díky vstupu do politiky. Akčnímu žánru zůstal věrný dodnes – snad možná až příliš nostalgicky, soudě dle jeho posledních filmů.

Sylvester "italský hřebec" Stallone

Sylvester má i po šedesátce figuru, kterou by mu mohla závidět většina lidí polovičního věku. Umí ji rovněž stále akurátně rozhýbat, čímž předčí i většinu dalších členů na seznamu. Na stará kolena navíc někdejší Rambo, ale i člověk nominovaný na dva Oscary za scénář k Rockymu, dal navíc dohromady partičku z Postradatelných.

Mel Gibson

Zatímco jiní akční vlci zůstali věrní svému kopytu, Mel Gibson úspěšně přešel nejprve k romantickým a poté i historickým rolím, sám se navíc chopil režie i produkce. Díky Umučení Krista se z něj stal extrémně bohatý hejsek. Na druhou stranu – v očích veřejnosti ho poněkud kompromitovaly jeho agresivní úlety, vedle antisemitismu především zveřejněné výhrůžné telefonáty jeho ex...

Bruce Willis

Taktéž Bruce se adaptoval na dramatičtější role, budiž mu svět navždy vděčný za Šestý smysl a Vyvoleného, s nímž předpověděl příchod seriózních superhrdinských filmů. Taktéž on si však zjevně užívá revival osmdesátkových akčňáků, na který v posledních letech dochází. Výhodou jeho mladického vs. stařeckého vzhledu je navíc fakt, že má plešku zhruba už od svých šestnácti let (i když možná přišla trochu později).

Jean-Claude Van Damme

A když už jsme u nostalgického koukání do minulosti, málokterý druholigový akční hrdina 80. a 90. let se dočkává takové pocty jako Van Damme. Nejenže o něm vznikl oslavný film, kterého se nedočkali ani Arnold nebo Stallone, ale svou epickou roznožkou se na dlouhou dobu dostal na přední stránky novin.

Dolph Lundgren

Nejchytřejší z původní sestavy, a shodou okolností i hvězda čtvrteční Ledové planety, je paradoxně asi jediný, kdo zůstal výhradně věrný původním akčňákům i poté, co se začaly propadat do béčkové a céčkové kategorie. Na druhou stranu se díky tomu v nich začal častěji objevovat i jako hlavní hrdina. Má na kontě desítky filmů, teprve jeho výskyt v trilogii Postradatelných se však řadí do vyšší kvalitativní ligy.

Chuck Norris

Chuck je věčný, vždyť vypadá dnes stejně jako před 30 lety! Právě to ho ostatně katapultovalo do kultovních vtipů… a reklam, které je využívají. Tutéž kvalitu však nelze přiřadit ani jeho pozdním filmům, o štěku v druhých Postradatelných nemluvě.

Steven Seagal

Ačkoliv jde spíše o hrdinu 90. let, podílel se Seagal jako choreograf hned na několika akčních filmech předešlé dekády. Dnes Seagal paradoxně sbírá kladné body především za svou hudební kariéru v blues, díky níž nedávno dorazil i k nám na festival Rock for People. Ačkoliv stále natáčí i akční role, díky jeho dnešní, poněkud opuchlé vizáži už v nich kmitá o poznání ospaleji než dříve.

Zdroj: screencrush.com

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný