17. srpna 2015 15:00

Tým Kapitána Ameriky vs. tým Iron Mana: Kdo půjde proti komu v nové marvelovce?

Přehlídka libových duelů nás čeká 5. května 2016!

Komiksové impérium Marvel vypouští filmy do kina celkem pravidelně, jen letos jsme viděli dvojku Avengers a nováčka Ant-Mana. Dost možná nejlepší jejich kousek je však Captain America: Návrat prvního Avengera. Na rozdíl od většiny ostatních filmů se tady hrálo na trošku dospělejší a drsnější notu a ukázalo se, že záporák s dokonalým vojenským výcvikem a dvěma samopaly může být mnohem zábavnější než severský bůh.

Captain America se vrátí příští rok ve filmu s podtitulem Občanská válka a tentokrát ho nečeká střet s dalším superzáporákem, ale bude se muset porvat i se svými kámoši. Na nějaké ty klasické padouchy samozřejmě taky dojde, celkově však půjde hlavně o bitku Steve Rogers vs. Tony Stark – proti Capovi bude totiž stát především Iron Man. Ti dva se nepohádají o to, s kým stráví Valentýna Black Widow, problém je ještě o něco horší. Objeví se totiž nápad všechny hrdiny registrovat a především kontrolovat. Ono je to celkem logické, když při bitvě s šíleným robotem a jeho armádou vyletí kilometr nad zem celé město nebo se nad Manhattanem prohání mimozemská armáda, lidi jsou z toho nervózní. Jasně, je tu Iron Man, Thor a další, kteří situaci vždycky zachrání. Ale nebylo by od věci o nich trošku víc vědět a mít je malinko pod kontrolou.

Zatímco Tony Stark s tím nemá problém, koneckonců sám svou tajnou identitu vykecal hned na konci prvního filmu a svět ví, kdo je Iron Man, Steve Rogers alias Captain America to vidí jinak. Během druhé světové bojoval za svobodu a teď má pocit, že je registrace prvním krokem k tomu, aby o ni svět přišel. Všem brzy dojde, že tenhle problém se nevyřeší nad hrnkem turka a oschlým štrúdlem a že hlavní slovo nakonec bude mít ten, kdo nebude v bezvědomí. Do boje se pak samozřejmě pustí i další hrdinové. Kdo se postaví na čí stranu?

Iron Man bude mít podporu ve svém kámošovi Jamesi Rhodesovi, který chrání svět jako War Machine. Pomůže mu i nováček z dvojky Avengers Vision, což taky dává smysl, koneckonců byl stvořen ze Starkova digikomorníka Jarvise. Trochu překvapivě bude na straně obhájců registrace i Black Widow. Tahle špiónka je velká kámoška Captaina Ameriky, takže je dost možné, že s Iron Manem hodlá pracovat jen na oko a navíc má dost tajemnou minulost a asi by nebyla úplně nadšená, kdyby se v ní v rámci registrace superhrdinů někdo hrabal. A to pořád není všechno, vypadá to totiž, že se na stranu Tonyho Starka přidá i Spider-Man, který se představí po dvou ne úplně povedených filmech s novým ksichtem.

A co Cap? I ten bude mít k ruce věrné kámoše, třeba Sama Wilson alias Falcona, který mu kryl záda už v minulém filmu a šlo mu to docela od ruky. Zastaví se i Zimní voják alias Rogersův kámoš z války Bucky Barnes, jemuž Hydra vymyla mozek a udělala z něj zabijáka. Asi už se cítí líp, když se postaví na stranu hrdinů, jimž dále podá pomocnou ruku i lukostřelec Clint Barton alias Hawkeye. Ve dvojce Avengers jsme zjistili, že má Clint rodinu a snaží se vybojovat si hlavně klid a bezpečí (čehož nedosáhne, když mu budou permanentně přes rameno koukat byrokrati z vlády). No a nakonec Capovi pomůžou i nováčci z letošních filmů, kouzelnice Scarlet Witch a Ant-Man, jehož sólovka momentálně běží v kinech.

Pořád ale zbývá ještě jeden nováček. V Captain America: Občanská válka by se měl představit vládce africké země Wakanda, který si říká Black Panther a je to prvotřídní drsňák, který dokáže zlikvidovat i Iron Manovo brnění. Podle všeho by měl být v konfliktu neutrální, ale objevily se i informace, že se do něj zapojí víc, než by se některým hrdinům líbilo.

Karty jsou každopádně rozdané. Sice ne úplně oficiálně, protože tohle rozdělení studio zatím nepotvrdilo, ale v tomhle složení by z toho mohla být hodně férová bitka. Komu budete fandit?

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný