2. srpna 2014 22:00

Věčný elegán George Clooney

Středa večer na Prima COOL bude patřit charismatu George Clooneyho.

Právě ten po boku Renée Zellweger zazáří od 22:40 v romantické komedii Tvrdé palice, vyprávějící o americkém fotbalu a především jeho managementu během roztančených 20. let 20. století.

Šťastný majitel rugbyového klubu totiž mezi své muže přitáhne novu vycházející hvězdu – ta mu však rychle krade půdu pod nohama a možná i snoubenku...

Clooney ve snímku nejenom hraje hlavní roli, zároveň ale také usedl na režisérskou stoličku.

Mrkli jsme, jak dlouho už tenhle věčný fešák ovlivňuje americký film, a jak k tomu všemu vlastně přišel.

Americké dětství

Psal se květen 1961, když George Timothy Clooney spatřil světlo světa kdesi v americkém Kentucky.

Byť má výrazné jižanské rysy, mezi jeho předky patří Irové, Němci, Angličané a Skotové. Přesto nelze ignorovat ani skutečnost, že Georgova matka byla v mládí královnou krásy...

Clooneyho dětství na každý pád připomínalo až překvapivě normální středostavovské dospívání v soudobé Americe. Výjimkou z pravidla bylo onemocnění Bellovou obrnou, která mu zasáhla nervy v obličeji. Naštěstí se z ní za rok dostal.

Sportovec i novinář

Na konci 70. let měl dospívající Goerge Clooney jasno – buď sport anebo studium. Patřil mezi nadšené hráče baseballu i basketu, dostal se dokonce i do profesionálního týmu. Byl odtud však brzy na to vyloučen kvůli zeštíhlování.

Odtud jeho kroky směřovaly na vysokou školu. Mezi lety 1979 až 1981 studoval televizní žurnalistiku, školu však nakonec nedokončil.

Tou dobou se živil, čím se dalo, od prodeje oblečení po řezání tabáku. Bohudíky ještě před nástupem na vysokou získal i první herecký zářez.

Televizní star

Stalo se tak v roce 1978 v dnes zapomenutém seriálu Centennial. Krůček po krůčku stoupal výše, zcela zásadní však bylo jeho obsazení do seriálu Pohotovost, natáčeného od poloviny 90. let.

Clooney byl bez přehánění jednou z nejvýznamnější osobností, která začínala právě v televizi. Jeho charisma a rychle nabitá sláva mu jenom dva roky po startu Pohotovosti dohodily roli ve snímku Quentina Tarantina Od soumraku do úsvitu, a o rok později dokonce prestižní značku Batmana.

Již brzy však měl být ještě něco více, než jen slavný herec.

Charismatický fešák George Clooney v mládí prodával bot., Foto: Business Factory

Celebrita všech

Jak vidno z jeho univerzitních ambic, Clooney vždycky tíhl i ke kreativitě. V roce 2002 si tak poprvé vyzkoušel režii v dramatu Milujte svého zabijáka a od té doby to několikrát zopakoval – krom nynějších Tvrdých palic nebo politického Dne zrady i ve studiovém dramatu Dobrou noc a hodně štěstí, odehrávajícím se ve světě televizní novinařiny.

Celkem Clooney utržil tři Zlaté glóby za filmy Bratříčku, kde jsi, Syriana a Děti moje, stejně jako dva Oscary – jeden opět z Syrianu, druhý za předloňské Argo.

Vedle filmů se však věnuje i politice, byl ostatně právě on, kdo ztvárnil na první pohled dokonalého kandidáta na prezidenta v televizním snímku Game Change.

Prezident Clooney

Silně podporuje demokratickou stranu, v minulosti se zasazoval za pomoc Darfuru dokonce byl společně se synem Martina Luthera Kinga a dalšími kvůli jistému protestu zatčen před darfurským velvyslanectvím. Účastnil se pomoci zemím postiženým přírodními katastrofami a je rovněž členem politického think-tanku, který mj. vydává prestižní časopis Foreign Affairs.

Možná nezůstane jen u toho – napůl žertem se šušká i o jeho potenciálu kandidovat na pozici senátora či guvernéra.

George Clooney a zápasnice Stacy Keibler prý zůstali přátelé. Foto: isifa.com

S tím vším úspěchem by se jasně dalo říct, že pro Clooneyho platí typické "štěstí ve hře, neštěstí v lásce". Za svůj život totiž vystřídal řadu partnerek od Renée Zellweger po nynější wrestlerku (!) Stacy Keibler. Staromládenectví je však pro Clooneyho stejným znakem, jako jeho stříbrná hříva.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný