2. října 2015 21:00

Vetřelec 5 vs. Star Wars: 10 nejočekávanějších sci-fi filmů

Vrátí se i Star Trek, Strážci Galaxie nebo Avatar. A to pořád není všechno!

Do kin konečně dorazil Marťan od slavného režiséra Vetřelce a Blade Runnera Ridleyho Scotta. Tahle sci-fi potěší každého, kdo se rád vydává za hranice pozemské atmosféry. A vzhledem k tomu, že je celý žánr na vzestupu, jsme se rozhodli sepsat malou ochutnávku filmové budoucnosti. Jaké sci-fi se na nás v současnosti řítí? Tady máte desítku těch nejvýraznějších, a to si pište, že je všechny budete chtít vidět!

Star Wars : Síla se probouzí (CZ premiéra: 17. prosince 2015)

Nejslavnější sci-fi sága všech dob se vrací! Sedmé Star Wars už mají za sebou dost upoutávek na to, abyste věděli o jejich existenci, a uvidíme je ještě letos. Režisér J. J. Abrams (Star Trek, Star Trek: Do temnoty) vrátí do hry Hana Sola, Lukea Skywalkera nebo princeznu Leiu, po jejichž po boku nám představí novou generaci hrdinů. 30 let po Návratu Jediho si to tedy se zbytky Impéria rozdají veteráni i nováčci. A už dlouho je jasné, že půjde o filmovou událost roku!

Den nezávislosti: Nový útok (CZ premiéra: 23. června 2016)

Tak tak, rovných 20 let po Dni nezávislosti nám Roland Emmerich konečně nadělí pokračování. Will Smith se v něm bohužel nevrátí (asi má na práci něco lepšího), Jeff Goldblum a Bill Pullman ale budou zachraňovat svět s pomocí jeho mladého syna. Před čím? Samozřejmě před mimozemšťany, kteří se konečně dozvěděli o svojí prohře a vysílají k Zemi nové lodě. Organizaci Earth Space Defense, která byla založena po minulém útoku a vede ji právě Goldblum, tak čeká hodně „zábavný“ křest ohněm.

Star Trek Beyond (CZ premiéra: 21. července 2016)

Asi jste si všimli, že J. J. Abrams utekl ke Star Wars. Jeho režisérskou sesli ale záhy obsadil Justin Lin (Rychle a zběsile 3-6), takže Enterprise směle plachtí dál. O její nejnovější misi toho zatím moc nevíme. Role záporáka si ale ujal Idris Elba (Luther), takže by mělo jít o duel s nefalšovaným vesmírným drsňákem. Doufejme, že diváky pořádně chytne a už nepustí. Minimálně proto, že Star Trek příští rok oslaví kulaté padesáté výročí!

Rogue One: A Star Wars Story (CZ premiéra: 15. prosince 2016)

Předaleká galaxie se v příštích letech nebude rozrůstat jen o klasická pokračování. Lucasfilm mezi nimi vytasí i další Star Wars filmy a prvním z nich bude Rogue One. Příběh rebelské jednotky, která musí ukrást plány první Hvězdy smrti, nás časově vrátí těsně před Epizodu IV (to je ta první z roku 1977). A aby fanoušci nebyli přehlcení Jedii, režisér Gareth Edwards (Godzilla) slibuje drsnou válečnou týmovku, která sice nabídne comeback Dartha Vadera, ale jinak v ní pro čáry se Sílou nebude moc místa. Zajímavé… a to nás v květnu 2018 čeká ještě sólovka s mladým Hanem Solem!

Ghost in the Shell (CZ premiéra: 30. března 2017)

Hollywood se konečně pouští do japonské post-kyberpunkové mangy, jejíž populární animovaná verze sbírá fanoušky už 20 let. Pod dohledem režiséra Ruperta Sanderse (Sněhurka a lovec) bude potírání technologických zločinů samozřejmě hrané. A abyste neměli šanci váhat, jestli ho chcete vidět, nastoupí do akce samotná Scarlett Johansson. Ano, Motoko Kusanagi, nebezpečnou drsňačku s kybernetickým tělem, si zahraje představitelka Black Widow. Takže se zlí hackeři vyloženě mají na co těšit!

Strážci Galaxie 2 (CZ premiéra: 4. května 2017)

První Strážci Galaxie byli riskantním podnikem, diváci si je ale okamžitě zamilovali. Není tedy divu, že nás v květnu 2017 čeká dvojka, v níž se prý dozvíme víc o Star-Lordově otci. Naděje na to, že si ho zahraje Nathan Fillion, je stále naživu. I kdyby ale režisér James Gunn obsadil někoho jiného (Kevin Bacon, hm?), pořád by nás měl čekat zábavný vesmírný odvaz, ve kterém parta desperátů zase urazí spoustu lidí. Krásné vyhlídky!

Alien: Paradise Lost (EN premiéra: 30. května 2017)

Možná už jste zaznamenali, že se pod tímhle názvem skrývá pokračování Promethea. Tak tak, Ridley Scott opravdu vyšle Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) a Davida (Michael Fassbender)na další misi, tentokrát přímo na planetu Inženýrů, kde se bude prozkoumávat sériová výroba vetřelců. Kým přesně jsou vyráběni? A za jakým specifickým účelem? Tyhle odpovědi Scott chystá už od osmdesátých let, kdy jeho Vetřelce 2 zrušili Vetřelci od Camerona, takže by to rozhodně mělo stát za to. Jo a prý dojde i na nějaký ten odkaz na samotnou Ripleyovou!

Avatar 2 (EN premiéra: 25. prosince 2017)

James Cameron natočil Vetřelce a Terminátora 2, takže je jasným králem blockbusterových sequelů. Mnoho lidí sice tvrdí, že je druhý (a třetí a čtvrtý…) Avatar absolutně nezajímá. Čísla ale zřejmě budou mluvit trochu jinak. Cameron už dvakrát předvedl, že dokáže s látkou vystoupat na nový level. A chystaný comeback Avatara si nezaslouží nic menšího než být totálním sci-fi nářezem, na které zase vyrazí úplně všichni. Jen abychom se ho v prosinci 2017 nakonec dočkali. Premiéra se totiž konstantně posouvá a natáčení stále není v dohledu!

Vetřelec 5 (CZ premiéra: není stanovena)

Zatímco Ridley Scott chystá vetřelčí prequel Alien: Paradise Lost (česky mimochodem Vetřelec: Ztracený ráj), Neill Blomkamp pilně maká na regulérním pátém díle. Pod dohledem jihoafrického sci-fi objevu, který nám dal District 9 nebo Chappieho, se vrátí na scénu Ripleyová s tváří Sigourney Weaver i desátník Hicks s charismatem Michaela Biehna. A přestože zatím nevíme nic o zápletce, je docela jasné, že půjde o pořádně drsnou a komplikovanou scifárnu. Blomkamp, jenž se dlouho motal kolem filmové verze HALO, totiž odmítá točit něco jiného!

Predátor (CZ premiéra: není stanovena)

No a jako sladkou tečku tu máme velký návrat Predátora. Na tom momentálně pracuje Shane Black, scenárista Smrtonosné zbraně nebo Posledního skauta, který se kdysi potloukal na place prvního dílu a radil Arnoldovi, kdy a jak má hláškovat. Black nepotvrdil, jestli se ujme i režie (nedávno natočil Iron Mana 3), a samozřejmě tají, o čem přesně film bude. Vzhledem k tomu, že se před pěti lety moc nechytili Predátoři, ale nečekejte další variaci na jedničku. Spíš se vytasí nějaký originální koncept (že by se konečně cestovalo vesmírem?), kterého se už teď nemůžeme dočkat!

Na který (případně na které…) z vybraných sci-fi filmů se těšíte nejvíc? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný