1. července 2015 18:00

Vybrali jsme 7 pecek z nejlepšího filmového roku. Viděli jste je všechny?

To byl tenkrát rok! Víte ale, jaký vlastně?

Čtvrteční cooltovní movie tentokrát udělí pořádnou fatalitku přímo do orgánu nostalgie – od 22.00 totiž na COOLu poběží Karate Kid z nepřekonatelného roku 1984! Příběh mladičkého nýmanda, který se díky stařičkému čínskému mistrovi karate naučí zkopat své šikanátory do kuličky, inspiroval nejednoho klučinu ke snění o vlastní nepřemožitelnosti (ač je přitom snímek vlastně starší než mnoho z nás!). Uhodnete další famózní pecky z doby jejich premiéry? Tady je náš výběr sedmera z nich!

7) Krotitelé duchů

Ano, komediální duchařina s Danem Aykroydem, Sigourney Weaver a Billem Murrayem nás poprvé poctila právě v památném roce 1984. Na žhavou premiéru dodnes nepřekonaného prvního dílu (ač vkládáme naděje do blížícího se remaku!) došlo 8. června.

6) Amadeus

I když v československých totalitních kinech v roce 1984 frčela primárně pohádka S čerty nejsou žerty, tato rozhodně nebyla jediným úspěchem našich filmařů. 9. září 1984 totiž debutoval slavný film Amadeus našeho režiséra Miloše Formana.

5) 1984

Filutové mezi filmaři si nenechali ujít ani šanci trochu zmást budoucí generace snímek '1984' na motivy dystopického románu George Orwella. Tragédie Winstona Smithe v totalitní Anglii, pardon Oceánii, šla v Anglii do kin na 10. října.

4) Terminátor

Zatímco filmová verze 1984 jen přetlumočila starou dobrou story, průlomový Terminátor (premiéra 26. října) režiséra Jamese Camerona naopak nastartoval zcela nové jméno i pojetí robotů ve filmu. Navrch film definitivně proslavil Arnieho Schwarzeneggerů a učinil z něj rostoucí ikonu dekády.

3) Nekonečný příběh

Teď pro změnu na chvíli opustíme Ameriku. Západoněmecká naivní fantasy Nekonečný příběh, která celé generaci dětí vtloukla do hlavy, že jejich halůžky jsou nemlich totéž co realita, vtrhla do kin 6. dubna.

2) Indiana Jones a Chrám zkázy

Ačkoliv je zpětně druhý Indyho film považován spíše za mírné zklamání, stále mu nelze upřít charismatického Harrisona Forda ani podmanivou exotickou atmošku. Indyho dvojka do kin práskla 23. května.

1) Tenkrát v Americe

Nakonec ale jako správní filmoví intoušové musíme na nejlepší film pasovat opus Tenkrát v Americe, který nám nadělil kultovní režisér spaghetti westernů Sergio Leone. Monumentálně dlouhý – v režisérské verzi více než čtyři hodiny – a dvanáct let vznikající epos o vzestupu a pádu newyorských italských gangsterů totiž patří mezi snímky, které zkrátka nevznikají každý den.

Ostatně podobně jako Karate Kid! Dejte si ho ve čtvrtek ve 22.00 na Prima COOL a nezapomeňte nám ve zdejší diskuzi vylíčit, které filmy z roku 1984 máte nejradši vy.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný