7 nejšílenějších pokrmů (a proč vás můžou zabít)

Bon apetit!
Jaké pokrmy vás můžou i zabít?
Jaké pokrmy vás můžou i zabít?
Instagram.com/istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na světě je jenom máloco, co není člověk schopný strčit do úst. Některá jídla však jsou rizikovější než jiná. Objevte nejdivnější světové pokrmy, z nichž některé mohou být vašimi posledními!

07) Balut, příliš pokročilé vajíčko

Většina z nás se snaží sníst vajíčko předtím, než se uvnitř začne vyvíjet plod. U balutu je tomu opačně – tento jihoasijský pokrm vzniká z vaření oplodněného kachního vajíčka, u něhož lze už pozorovat vyvíjející se tělesné znaky, jako třeba oči nebo zobák.

06) Hakarl, odpudivě dlouho sušená ryba

Až na Island budeme muset pro další chod, tentokrát ve formě fermentujících kusů žraloka, které jsou následně sušeny až po dobu pěti měsíců. Výsledkem je pronikavý nádech čpavku a pověst jednoho z nejhůře stravitelných (respektive pozřitelných) jídel světa.

05) Namibijská žába, nebezpečná před pářením

Dostáváme se k pokrmům, které jsou nejen šílené, ale i zdraví ohrožující. Taková namibijská žába může strávníkovi způsobit až smrtelné selhání ledvin. Děje se tak vlivem toho, že místní žába se konzumuje celá – pokud je odchycena a připravena před obdobím páření, těla samců obsahují nebezpečné množství toxinů.

04) Infarktový burger, jídlo na pět dnů

Pro vraždící pokrmy však nemusíme nutně do vzdálených končin – neslavná restaurace Heart Attack Grill v Las Vegas vám může naservírovat burger obsahující skrze slaninu, sýr a maso smažené v čistém tuku a másle na 8000 kalorií, tedy zhruba čtyř až pětinásobek denní spotřeby většiny z nás (a dvojnásobek spotřeby lepšího horolezce). Není zřejmě náhoda, že mluvčí restaurace nedávno vlivem nadváhy zemřel.

03) Sannakji, stále se hýbající chobotnice

Také máte rádi jídlo, které se vám uvnitř úst stále ještě hemží? Pak je pro vás určena chobotnička sannakji, která díky reagování na omáčku vykazuje pohyb i po svém naporcování. To však může být i zdrojem mrzení – některým konzumentům se přísavky mohou přilepit v krku a způsobit udušení.

02) Casu Marzu, pokročile zrající sýr

I ti největší milovníci sýra se zřejmě při pohledu na casu marzu budou ošívat. Tento sýr začíná jako běžné pecorino, je však následně ponechám k dalšímu zrání, v jehož průběhu jsou do sýra úmyslně dodány muší larvy. To ve výsledku zajišťuje jemnější chuť sýra, některé verze pokrmu před konzumací larvy ovšem neodstraňují a servírují společně. To může způsobit otravu, zvracení a další komplikace.

01) Fugu, otrávená rybka

Neslavná ryba fugu je vůbec nejrizikovějším pokrmem světa. Pokud není správně naporcována, její tělo vzdor vaření z orgánů uvolní jedovatou míru tetrodotoxinu, které u oběti způsobí paralýzu svalstva včetně plic – oběť se tak při plném vědomí doslova udusí. Kuchaři před porcováním fugu musejí projít tříletým výcvikem.

Smrtící delikatesa Fugu
Autor: istock.com Smrtící delikatesa Fugu
Reklama
Reklama