31. října 2019 13:41

Messi přestřílel Ronalda v klubových gólech a potřeboval na to méně zápasů i let. A co přímáky?

Při pohledu na statistiky má současný fotbal jednoznačného krále.

Oba se chlubí naprosto úchvatnými útočnými statistikami, ale Lionel Messi teď má navrch před Cristianem Ronaldem. Svými dvěma góly, které vstřelil v úterním ligovém zápase do sítě Valladolidu, totiž překonal svého věčného rivala v počtu gólů vstřelených za klub. Messi jich teď má 608, zatímco Ronaldo 606, přičemž na jejich vstřelení potřeboval Messi o 118 méně zápasů.

Argentintský fenomén je o dva roky mladší než portugalský ostrostřelec Ronaldo, takže má mnohem větší šanci ho překonat v celkovém účtu za kariéru – tedy pokud se mu podaří zůstat zdravý a ve formě.

V profesionálním seniorském klubovém fotbale přitom Messi dával branky jen v dresu Barcelony. Ronaldovi se počítají zásahy za Sporting Lisabon, Manchester United, Real Madrid a Juventus Turín.

Ronaldovou parádní disciplínou byly vždy volné přímé kopy, z kterých vstřelil už 54 branek – osm za Portugalsko, zbytek v klubech. Jenže Messi ho rychle dotahuje, protože právě v zápase s Valladolidem vstřelil svůj jubilejní 50. gól z přímáku. Ronaldo přitom od začátku sezony v dresu Juventusu nevstřelil z přímáku jedinou branku, přitom měl 29 pokusů.

Messi za posledních sedm let v přímácích naprosto dominuje. Dal z nich celkem 27 gólů, přičemž druhý Miralem Pjanic 15. Ronaldo je v tomto období na děleném pátem místě s deseti zásahy.

Samotný Messi dal v posledních pěti sezonách z přímáků více gólů, než kolik vstřelil jakýkoli jiný klub z pěti nejprestižnějších lig. Tady je srovnání na špičce: Messi – 20 gólů, Juventus – 15, AS Řím – 10, PSG – 10, Lyon – 10.

Věříte, že se Messimu podaří překonat gólový rekord všech dob, který drží s 805 zásahy česká legenda Pepi Bican?

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný