1. prosince 2022 15:00

Kdo vyhraje mistrovství světa? Umělá inteligence vybrala jasného vítěze, má to však háček

Každý má své představy o možných vítězích letošního fotbalového mistrovství světa. Jak to vidí „objektivní“ umělá inteligence?

Nejsou to pouze kurzy sázkových kanceláří, které určují nejpravděpodobnějšího vítěze fotbalového mistrovství světa. V minulosti to byla třeba slavná chobotnice Paul, ale stále častěji se sahá taky k umělé inteligenci. Nick Barlow a jeho kolegové z prestižního Institutu Alana Turinga vyvinuli sofistikovaný simulační model, aby získali co nejpřesnější odhad možného výsledku MS v Kataru.

Pomocí této metody pak 100 000krát nasimulovali vývoj šampionátu, včetně dvojíc, které mohou vzniknout v různých variantách turnajového pavouka. Zjistili, že jasným favoritem je Brazílie, která skončila jako vítěz ve 25 % případů, následovala ji Belgie (19 %) a Argentina (13 %). Další v pořadí byly Francie, Anglie, Španělsko, Nizozemí, Dánsko, Portugalsko a Chorvatsko.

Základem pro použitý algoritmus byly výsledky zápasů týmů, s přihlédnutím k těm nejaktuálnějším. Nebyla zahrnuta data o formě jednotlivých hráčů či možných sestavách týmů ani jiné těžko předvídatelné parametry, jako počasí nebo úspěšnost týmů v penaltových rozstřelech.

Dosavadní průběh turnaje ukázal, že už se realita stihla dost odklonit od předpovědi. Jeden z favoritů už z turnaje stihl vypadnout s pouhým jedním získaným bodem (ano, řeč je o Dánsku), velkým zklamáním jsou i dosavadní výkony Belgie či Nizozemí. A ani hra Argentiny zatím nepřesvědčila o nejvyšších ambicích vítězů posledního jihoamerického Poháru osvoboditelů.

Zdroj: The Alan Turing Institute

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný