24. června 2019 12:03

Tenhle nenápadný kluk se stane třetím nejdražším fotbalistou historie. Co byste o něm měli vědět?

Přestup, který mění všechna zavedená pravidla.

Jeho jméno nezní ve fotbalovém světě zdaleka tak zvučně jako Cristiano Ronaldo, Paul Pogba nebo třeba Eden Hazard, přesto jeho přestup brzy překoná všechny výše zmíněné. Devatenáctiletý portugalský mladík João Félix totiž přestoupí z Benficy Lisabon do madridského Atlética za 120 milionů eur, v přepočtu zhruba tří miliardy korun!

Hubený mladík, která začal za áčko Benficy hrát teprve loni, se tak dostane do opravdu elitní společnosti. Více stáli v dějinách fotbalu jen přestupy Neymana a Mbappého do Paris St. Germain. Až dosud přitom platilo, že za takové částky se kupovali buď mnoha lety prověření tahouni týmů nebo zázrační mladíci, kteří však už byli zoceleni ve větším klubu nebo těžké soutěži.

Riskantní krok Atlética Madrid přesto dává smysl. João Félix za jedinou sezónu v dresu Benficy dokázal velké věci. Z pozice ofenzivního záložníka / útočníka stihl ve 43 zápasech vstřelit 20 gólů a na 11 dalších nahrát. Navíc se stal nejmladším hráčem historie Evropské ligy, který nastřílel hattrick. Odnesl to v dubnu Eintracht Frankfurt.

Pro jeho mimořádný potenciál ho často označují za nástupce Cristiana Ronalda, s kterým už si zahrál za reprezentační áčko a zvednul nad hlavu pohár vítězů Ligy Národů UEFA. Jenže stylem hry připomíná spíše jinou legendu portugalského fotbalu - Ruie Costu. Vyniká totiž útočnou všestranností, přehledem a hlavně schopností kdykoli nečekaně přihrát či zakončit.

Přestup zatím nebyl ještě oficiálně oznámen, ale v podstatě se jen čeká na návrat Félixe z dovolené, kterou tráví doma s rodiči. Mladík, jehož úsměv doplňují rovnátka, už je v rodné zemi za hvězdu. V jednom z mála poskytnutých rozhovorů přiznal, že mu píše mnoho fanynek a posílají i nahé fotky. Jenže zatím jeho jedinou láskou zůstává fotbal.

Co říkáte na jeho raketovou cestu na špičku?

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný