24. října 2022 12:00

Snow Film Fest letos přinese bohatou nadílku outdoorových filmů

Jedenáctý ročník filmového festivalu Snow Film Fest, který se bude konat od října do prosince, přinese pořádnou nadílku těch nejlepších světových a českých filmů se zimní outdoorovou tematikou.

Těšit se můžete na osm filmů plných adrenalinu, dobrodružství a nezkrotné přírody. Mezi filmy nechybí ani několik českých příspěvků. Ve filmu Pro vrchol až na konec světa se horolezec Mára Holečka vydává plachetnicí na Antarktidu, kde se svým lezeckým parťákem Mirkem Dubem podniká prvovýstup na nepojmenovaný kopec. Ten následně dostává název Monte Pižďuch.

V Náruči severu si Jirka s Mili užívají severskou romantiku a na lyžích se vydávají projít nejznámější švédský trail Kugsleden v celé jeho délce 450 km. Jyrgalan je kromě názvu jednoho z filmů i bývalé důlní město v Kyrgyzstánu. Tam se parta českých freeriderů vydává hledat prašan a kromě něj objeví i místo, kde se zastavil čas před 30 lety.

Jak říká manažer festivalu Pavel Pichler: „Jsme rádi, že Snow Film Fest si vybudoval silnou komunitu a už jedenáct let přináší dobrodružné filmy do všech koutů Česka a Slovenska. Věříme, že v této tradici budeme i letošním ročníkem pokračovat a na chvilku přeneseme naše diváky na jedny z nejdivočejších míst naší planety.“

A na jaké další filmy se těšit? Kanoistický film o snowboardingu Bez pádla představí čtyři neohrožené snowboardisty, kteří se během jednoho z nejchladnějších momentů v zaznamenané historii vydávají na 140 km dlouhou plavbu po řece Columbia. V dalším vodáckém filmu Ledový tanec na Godafossu se čtyři odvážlivci pokoušejí o první zimní sjezd ledových vodopádů na severu Islandu.

A jak lze zkušenosti z hor přenést do běžného života? A musí člověk riskovat méně, aby byl dobrým otcem? Nad tím uvažuje rychlostní horolezec a skialpinista Benedikt Böhm ve filmu Prozíravost. Film Innsbruck. Powder. People. odhalí, jak najít ty nejnáročnější sjezdy pouze pomocí veřejné dopravy, a to během celosvětové pandemie. Atmosféru odlehčí vtipný animovaný film Stoupání, ve kterém dva horolezci na začátku 20. století dopravují sochu Panny Marie na vrchol.

Termín konání: 25. 10. – 31. 12. 2022

Kde: Až 200 českých a slovenských měst

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný