16. března 2017 19:18

Tohle je 8 nejslavnějších filmových monster!

Godzilla - upoutávka

Postavy věru monstrózní!

V neděli ve 20.00 se na Prima COOL vrátí Godzilla! Klasická popcornová verze od Rolanda Emmericha z roku 1998 sice chvíli čelila ataku modernější adaptace, nakonec jej však ustála se ctí. To jediné, co Godzillu může ohrozit, jsou tak pouze konkurenční filmová monstra. Kdo všechno patří na pomyslný "monstrózní" Olymp?

08) Kaiju

I když se Godzilla poprvé objevila ve filmu v roce 1953 (dá se argumentovat, že úplně první předskokan je však King-Kong z 30. let), fascinace obrovskou, nezničitelnou obludou, pro níž jsme sotva komárem, se od té doby objevila leckde od přímé adaptace Godzilly po křížence jako je Pacific Rim!

07) Démoni

Satan možná už není takovým hororovým šlágrem, jako byl ve středověku, pekelnická monstra jsou však stále v kurzu. Oproti běžným duchům (viz níže) v těchhle filmech totiž proti hrdinům nestojí jedno umoulousané monstrum, na které povoláte Billa Murrayho, ale rovnou celá supervelmoc mocná jako sám Bůh. Tedy hodně!

06) Duchové

Možná se to nezdá, ale duchařiny platí za věčnou filmovou trvalku. Budeme-li brát nesatanistické příklady, první duchařské horory najdeme ještě v éře němého filmu, největšího boomu si pak užily v 70. a 80. letech s bijáky jako je Osvícení, Poltergeist nebo Mlha. V posledních letech pak (po mírném útlumu) duchové díky bijákům jako Insidious opět naskakují do filmového popředí.

05) Roboti

Jsou lesklí, kovoví a nemilosrdní – robotika nám jednou možná zachrání život, podle většiny filmařů však tyhle líté bestie jenom čekají, až si udělají titul ze Sebeuvědomění a pak se obrátí proti svým pánům. K jejich smůle existuje skutečně jenom velmi málo bijáků, které jsou natočeny fakticky dobře – už jen pro Terminátora I a II jsme však téhle bestii museli dát poměrně dobrou pozici.

04) Upíři

Možná jim pověst trochu pokazila Sága Stmívání, upíři však skrze Nosferatu doslova nakopli filmové horory a za svou zářivou, či spíše raději "potemnělou" kariéru, vyplodili některé nejkultovnější horory filmové historie. Jejich bílý tesák dodnes dovede mnohé něžnější diváky přivést do mdlob. Vážně...

03) Mimozemšťani

Od organizované invaze ze Dne nezávislosti až po "vlky samotáře", jako je hrdina série Vetřelec (lidi tu jsou ve skutečnosti spíše pro okrasu), jsou ufounci extrémně versatilní populací mezi filmovými bestiemi - jenže před rokem 1950, potažmo 1980, nebyli ve filmech skoro vůbec k nalezení. Proto nakonec museli uvolnit místo jiným pánům.

02) Zombies

Role zombies je totiž po roce 2000 ve filmových hororech zcela dominantní. Ať už jde o klasické zombies, které povstanou z hrobů a mají nadpřirozené vysvětlení, či moderní strach z virové pandemie, kvůli nimž budete muset odkráglovat rodiče, zombies se stali monstrem zosobňujícím moderní film i moderní svět.

01) Lidé

Ano, přišel čas zvážnět a mravokárně se zamračit - i když to však vezmeme čistě statisticky, existuje daleko větší porce nežánrových než žánrových filmů. Od Černý jestřáb sestřelen po severské komorní drama o rozvodu jsou tak lidé, chtě nechtě, prostě nejpopulárnějším filmovým monstrem (ale i hrdinou!). I pokud bychom se navíc měli omezovat žánrovými kusy, bylo by trochu nefér ze seznamu diskvalifikovat padouchy z Komanda, Ramba či třeba Šíleného Maxe...

Godzilla zanechá svou šlápotu na Prima COOL v neděli ve 20.00.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný